Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bouwen starterswoningen ongunstig voor doorstroming woningmarkt

De cijfers van de NVM over de woningverkopen beloven weinig goeds voor de woningmarkt. Die gaat steeds meer op slot zitten. Huidige woningeigenaren stellen de verkoop van hun eigen woning uit, totdat ze een andere woning hebben gevonden. Daardoor komen er ook geen woningen vrij voor starters. De politieke oplossing is het bouwen van meer betaalbare woningen voor starters. Daar zijn starters wel mee geholpen, maar de woningmarkt niet.

Forse daling verwacht aantal woningtransacties

De Kadaster cijfers over de laatste maand van afgelopen jaar moeten nog bekend gemaakt worden, maar het lijkt er op dat in 2021 ongeveer 4 tot 5% minder woningen van eigenaar zijn gewisseld in vergelijking met 2020. Dat het tot deze beperkte daling beperkt is gebleven komt vooral door het goede eerste kwartaal, die een stimulans kreeg door de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jonge starters. Maar daarna ging het elk kwartaal slechter met de woningpasseringen; met een kleine min van bijna 4% in het tweede kwartaal, een min van ruim 13% in het derde kwartaal en een min van richting de 20% in het vierde kwartaal. De NVM cijfers, die altijd wat voorlopen op de Kadaster cijfers, wijzen ook niet op een goed begin voor 2022; met een min van 29% woningverkopen in het derde kwartaal van 2021 en een min van 23% in het vierde kwartaal.

Voorlopig lijkt er geen zicht op een herstel van de verkoopcijfers en verwachten wij tussen de 15 en 20% minder woningverkopen in 2022. Mocht dat waarheid worden, dan gaan we bij lange na geen 200.000 woningverkopen halen in 2022 (en dat zou voor het eerst zijn sinds 2015 dat we onder de 200.000 uitkomen). Omdat de verwachting is dat de huizenprijzen ook in 2022 zullen stijgen, zal de doorstroming van de bestaande woningvoorraad verder stagneren.

Nieuwbouw kan doorstroming bevorderen

Een huizenprijsdaling zou de doorstroming kunnen bevorderen, maar zoals hiervoor beschreven is dat niet waarschijnlijk in 2022. Een andere manier om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen is het opleveren en bouwen van nieuwbouwwoningen. Het kabinet zet daarbij vol in op betaalbare woningen voor starters. Daarmee wordt wel de woningnood onder starters opgelost, maar dit zorgt niet voor verbetering van de doorstroming op de woningmarkt. Dan zou het veel beter zijn om voor senioren woningen te bouwen. Als die opschuiven naar een nieuwbouwwoning die aansluit op hun woonwensen, valt er een bestaande woning vrij, die door bijvoorbeeld een doorstromer ingenomen kan worden. Hierdoor ontstaat er een treintje van woningen die vrijvallen, waardoor ook woningen aan de onderkant van het prijssegment vrijkomen, waar starters zich veelal meer op richten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.