Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waardestijging door een verbouwing? Vijf tips!

Je woning verbouwen doe je normaal gesproken om je wooncomfort te verhogen. Verbouwen kost geld en het is dan ook fijn als het naast extra wooncomfort ook financieel iets extra’s oplevert. Realiseer je dat over het algemeen een verbouwing meer kost dan dat het aan extra waarde oplevert en de ene verbouwing levert een grotere waardestijging op dan de andere. Wij geven je vijf tips:

1. Meer vierkante meters

Verbouwingen die leiden tot extra vierkante meters aan woonoppervlakte leveren over het algemeen een grote waardestijging van de woning op. Denk aan het verlengen van de woonkamer, bijvoorbeeld door het plaatsen van een serre, maar bijvoorbeeld ook een dakkapel.

2. Meer kamers

Kopers vinden naast de woonoppervlakte het ook belangrijk hoeveel slaapkamers er zijn. Heb je bijvoorbeeld een grote open zolder dan kunnen door het plaatsen van muren en deuren extra slaapkamers gecreëerd worden.

3. Neutrale kleuren voor sanitair

Deze tip kan wel eens lastig liggen. Heb je een uitgesproken smaak voor bepaalde kleuren, dan moet je je bedenken dat als je die gebruikt voor de verbouwing van je keuken, badkamer of toilet, dit bij een latere verkoop wel eens tot een minder hoge verkoopprijs kan leiden. Dat voorkom je door meer neutrale kleuren te kiezen. Of je besluit dat je dit voor lief neemt, want op de eerste plaats komt je eigen woonplezier.
Bedenk je sowieso dat een badkamer of keuken vooral je eigen woningplezier verhoogt en maar heel bescheiden tot een meerwaarde van je woning leidt.

4. Extra werkruimte

Door het coronavirus zijn we veel meer thuis gaan werken en de verwachting is dat dit ook in de toekomst op grotere schaal zal gebeuren, dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Als je de afgelopen maanden op een gammele stoel aan de keukentafel half thuiswerkt en half de kinderen les hebt gegeven, dan is een werkruimte creëren een goed idee. De kosten hiervoor, verdien je waarschijnlijk bij een verkoop voor een groot deel terug.

5. Verduurzamen van je woning

De meningen lopen uiteen over hoeveel het verduurzamen van je woning aan extra waarde oplevert. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de verkoopprijs. Om een stap hoger te komen ben je vaak wel enkele duizenden euro’s kwijt. Per stap omhoog krijg je gemiddeld ongeveer 2% extra bij verkoop van je woning, waarbij de waardestijging bij een energielabel van G naar F meestal iets hoger ligt en als je van energielabel B naar A gaat juist iets minder. Het voordeel van het verduurzamen van je woning zit niet alleen in een hogere woningwaarde maar bijvoorbeeld ook in lagere energielasten, een groter wooncomfort en een beter milieu.

Financering van de verbouwing

De financiering van de verbouwing is ook niet onbelangrijk. Ook is het van belang om een verbouwing goed te plannen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.