Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Open Huizen Dag: Hoe ga je als koper goed voorbereid op pad?

Niet alleen een verkoper van een huis moet weten waar zijn of haar kansen liggen, maar ook als koper zijn er een aantal dingen die je kunt doen ter voorbereiding. Belinda Aartsen van Van Bruggen Adviesgroep, geeft tips.

1. Financieel

“Ken je financiële mogelijkheden. Plan voordat je op huizenjacht gaat een afspraak in bij een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep.”

2. Wensenlijst

“Maak een lijstje van eisen en wensen waaraan jouw nieuwe woning in een ideale situatie voldoet. Plan jouw route voor de Open Huizen Dag op basis van dit ‘verlanglijstje’. Bezoek niet meer dan vijf huizen, om het overzicht te bewaren. En maak na ieder huis aantekeningen, zo weet je later nog precies wat je gevoel was bij elk huis.”

3. Vraag!

“Een huis kopen is niet niks en je wilt later in het koopproces niet voor verrassingen komen te staan. Stel daarom gerust vragen. Is er een bouwtechnische keuring gedaan? Wat is het energielabel van het huis? Waarom staat het huis te koop? Allemaal handige dingen om te weten. Peil ook de situatie met omwonenden, misschien verhuist iemand wel vanwege de buren. Je merkt vanzelf of de verkopers enthousiast zijn over de buurt(genoten) of dat ze geheimzinnig doen.”

4. Aankoopmakelaar

“Op de Open Huizen Dag hoef je geen aankoopmakelaar mee te nemen, ga eerst gewoon lekker kijken. Wil je een bod doen? Dan is het wel goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met een aankoopmakelaar, want die komt op voor jouw belangen.”

5. Serieus

“Laat een verkoper zien dat je serieus en voorbereid bent. Zeg het óók gewoon als je een huis binnenkomt en denkt: dit is het niet voor mij. Je bent niemand iets verplicht en het is voor de verkopers niet leuk als je braaf het rondje afmaakt. In de tijd dat zij jou rondleiden, hadden ze ook iemand kunnen helpen die wel echt geïnteresseerd is.”

Écht goed voorbereid op pad? Download onze handige checklist om mee te nemen tijdens jouw bezichtigingen!