(Be)spaart u mee? Deel 2

Het zal u niet ontgaan zijn, jongeren die spijbelden voor een beter klimaat. U kunt het daarmee eens zijn of niet en ja, we zijn slechts een speldenknopje op deze aarde, maar hé, de quote ‘een beter milieu begin bij jezelf’ snijdt wel hout.

desiree-de-bondt

Vaak verschuilen we ons achter de uitstoot van grote industrieën; ‘waarom zou ik aan het milieu denken, kijk eens wat zij uitstoten’. Wat men liever niet hoort is dat ook dit soort grote bedrijven ingrijpende maatregelen treffen en hebben getroffen om het milieu te sparen. Of het voldoende is? Het kan vast beter, maar laten we daar niet op wachten, laten we ons eigen steentje bijdragen.

Even wennen

Ik heb zojuist een navulverpakking voor handzeep gekocht en terwijl ik daarmee in mijn handen stond vroeg ik mij af of dit nu het verschil maakt; of ik nu een plastic flesje weggooi en vervang voor een nieuwe of ik gooi de verpakking van de navulling weg…vervuilend blijft het. Eigenlijk zou ik gewoon met de oude flacon naar dit winkel moeten kunnen en het opnieuw laten vullen. Ze zien me daar waarschijnlijk al aankomen…

Of drie losse tomaten op de band leggen bij de supermarkt, we zijn er nog niet aangewend, maar ik geloof zeker dat dit de toekomst gaat zijn. We moeten er alleen nog een beetje aan wennen.

De afgelopen jaren zien we ook beweging bij de banken. Verruimde mogelijkheden als u energie besparende voorzieningen treft bij een financiering met Nationale Hypotheek Garantie. Of € 25.000 meer leencapaciteit voor ‘een nul-op-de meter-woning’. Sommige banken bieden een Groenhypotheek aan met een korting op de rente als u voor dit type woning gaat. En zo zien we steeds meer woningen met zonnepanelen om ons heen en ook dát went….

Alle kleine beetjes helpen

Door te investeren in zonnepanelen, een warmtepomp, dakisolatie of bijvoorbeeld dubbelglas bespaart u maandelijks op uw energiekosten. Natuurlijk moet uw investering ook terugverdiend worden, maar zelfs wanneer u quitte zou spelen, spaarde u het milieu en dat is ook wat waard.

Informeer bij uw financieel adviseur naar uw mogelijkheden. De lage rente van dit moment helpt u de lasten laag te houden en de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kijken samen met u of er ook andere besparingen mogelijk zijn.

Nog niet toe aan deze investering maar wel besparen? Zet dan uw verwarming een graadje lager, douche iets korter en doe het licht uit in ruimtes waar u niet bent. Heeft u toch uw steentje bijgedragen aan een beter milieu én zult u besparen op uw energierekening!