Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bespaar je mee?

Je kan op heel veel verschillende manieren geld (be)sparen. Van slim kopen in de supermarkt, tot creatief investeren om vaste lasten te verlagen. Financieel adviseur Desirée de Bondt neemt je mee in de wereld van besparen. Bespaar je mee?

desiree-de-bondt

De ‘klimaatspijbelaars’ zijn je vast niet ontgaan. Jongeren spijbelden voor een beter klimaat. Je kunt het met ze eens zijn of niet. Want: ja, we zijn slechts een speldenknopje op deze aarde. Maar hé, de leus ‘een beter milieu begin bij jezelf’ snijdt wel hout.

Uitstoot

Veel mensen verschuilen zich graag achter de vervuiling van de (zware) industrie. Daarmee vergeleken stelt wat jij uitstoot toch niks voor? Jouw inspanningen lijken een druppel op de gloeiende plaat. Waarschijnlijk hoor je liever niet dat óók dit soort grote bedrijven ingrijpende maatregelen treffen en hebben getroffen om het milieu te sparen. Of het voldoende is? Het kan vast beter. Maar laten we daar niet op wachten, laten we ons eigen steentje bijdragen.

Even wennen

Ik heb zojuist een navulverpakking voor handzeep gekocht. Terwijl ik daarmee in mijn handen sta, vraag ik mij af of dit nu het verschil maakt. Maakt het uit of ik de verpakking van de navulling weggooi, of een extra plastic flesje? Vervuilend blijft het. Eigenlijk zou ik de oude flacon gewoon in de winkel opnieuw willen laten vullen. Ze zien me al aankomen…
Of drie losse tomaten op de band leggen bij de supermarkt. We zijn er nog niet aan gewend, maar ik geloof echt dat dit de toekomst is. We moeten er alleen nog een beetje aan wennen.

Duurzame financiën

De afgelopen jaren zien we op het vlak van duurzaamheid ook beweging bij banken. Verruimde mogelijkheden als je energiebesparende voorzieningen treft bij een financiering met Nationale Hypotheek Garantie. Of € 25.000 méér leencapaciteit voor ‘een nul-op-de meter-woning’. Sommige banken bieden zelfs een Groenhypotheek aan, met korting op de rente als je voor een duurzame woning kiest. We zien steeds meer huizen met zonnepanelen om ons heen, en ook dat went.

Duurzame maatregelen

Door te investeren in duurzame maatregelen voor je woning - zoals dubbel glas, zonnepanelen, een warmtepomp of dakisolatie - bespaar je maandelijks op jouw energiekosten. Natuurlijk wil je die investering graag terugverdienen; maar als je financieel quitte speelt, heb je in ieder geval het milieu gespaard. En dat is ook wat waard, toch?

Investeren in duurzaamheid?

Informeer bij jouw financieel adviseur naar je mogelijkheden. De huidige rente is laag, waardoor ook de kosten van extra financiering voor jouw verduurzaming binnen de perken blijven. Je gaat dus sneller besparen op je energielasten. Natuurlijk kijken de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep graag met je mee of er nog andere besparingen mogelijk zijn.

Alle kleine beetjes helpen

Wil jij heel graag een steentje bijdragen aan een beter milieu, maar ben je nog niet toe aan een investering in (ingrijpende) duurzame maatregelen? Zet dan gewoon je verwarming een graadje lager, douche iets korter en doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent. Uiteindelijk zie je ook deze kleine maatregelen terug op je energierekening!