Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Blog: Rente nú openbreken kan duizenden euro’s in de toekomst schelen

Heeft u nog een korte rentevaste periode te gaan, dan heeft u een mooi vooruitzicht in het verschiet: een lagere rente en lagere hypotheeklasten. Oscar Noorlag

Maar daarmee zit u ook meteen met een dilemma: wat gaat de rente doen? Als de rente in die resterende periode stijgt, dan verliest u een deel van het voordeel. Het is geen gemakkelijk dilemma, omdat niemand met zekerheid kan voorspellen welke kant de rente op zal gaan. Wij hebben wel een verwachting, maar ook wij kunnen niet met zekerheid zeggen wat de rente gaat doen. Aan onze renteverwachting kunt u daarom geen rechten ontlenen, maar we delen deze toch graag met u delen omdat wij verwachten dat de hypotheekrente de komende jaren licht zal stijgen.

Rente openbreken

Stel, uw rente staat nog een jaar vast en u heeft een hypotheek van €220.000. Stel de gemiddelde 10 jaar rente is nu 2% en u kunt deze rente krijgen als u uw huidige contract openbreekt. Als vervolgens de rente het komende jaar met een half procent stijgt, dan bent u de komende 10 jaar al snel rond de €10.000 bruto goedkoper uit. Daar staat tegenover dat als de rente het komende jaar daalt, u beter had kunnen wachten omdat u dan juist duizenden euro’s goedkoper uit bent.

Het blijft dus een beetje een gok, al lijkt de kans op een stijgende rente op dit moment groter dan een daling. Wat u wel zeker weet wanneer u nu de rente openbreekt en lang vastzet, is dat u de rente historisch gezien tegen een heel laag tarief vastzet. U gaat meteen naar lagere maandlasten en u krijgt voor een lange tijd zekerheid over uw hypotheeklasten.