Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Blog: verzekerd van een woning? Nu de verzekeringen nog!

Ester Schipper
Stel, je staat op het punt om de drempel van je droomhuis over te gaan. Het klussen en inrichten kan gaan beginnen! Dan hebben we nog 1 essentiële tip voor je: sluit op tijd een aantal belangrijke woonverzekeringen af. Benieuwd welke? 

Er zijn een aantal woongerelateerde verzekeringen vereist voor de hypotheekverstrekker, maar er zijn er ook een aantal die verdraaid handig kunnen zijn. Wij geven je graag wat helderheid in de wirwar van verzekeringen.

Verplichte verzekeringen

Wanneer je een hypotheek afsluit heeft de hypotheekverstrekker, op het gebied van verzekeringen, meestal twee eisen:

  • Een overlijdensrisicoverzekering
  • Een woonhuis- of opstalverzekering

Waarom? Omdat de hypotheekverstrekker jou een bedrag leent met de verwachting dit geld, in termijnen, met rente terug te krijgen. Wanneer iemand overlijdt of het huis bijvoorbeeld afbrandt, krijgt de geldverstrekker dat bedrag niet meer terug. Om hun investering te bewaken moet je dus jouw woning én leven verzekeren.

Naast deze twee verplichte verzekeringen bij het afsluiten van een hypotheek, bestaan er diverse andere verzekeringen die jou en jouw woning beschermen tegen onverwachte situaties.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als eigenaar van het huis, ben je hier ook verantwoordelijk voor. Dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een ruit stuk gaat; alleen het vervangen van de ruit kan al flink in de papieren lopen. Maar erger nog, wat als iets of iemand geraakt wordt door het rondvliegend glas. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moeten de kosten uit eigen zak betaald worden en die zijn in zo’n geval onbetaalbaar. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus eigenlijk onmisbaar.

Inboedelverzekering

Jouw nieuwe woning richt je natuurlijk in met de nodige spullen. Een heerlijke nieuwe bank, dat mooie vloerkleed en natuurlijk de nodige apparatuur om jouw favoriete films en series te kijken? Maar waar wordt geleefd daar gebeuren ook wel eens ongelukjes. En er bestaat natuurlijk altijd een kleine kans op brand of inbraak. Een inboedelverzekering zorgt voor vergoeding in veel van die gevallen.

Arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsverzekering

Natuurlijk ga je er van uit dat het nieuwe huis vele fijne tijden gaat brengen, nu én later. Maar het is wel belangrijk om na te denken over mogelijke situaties. Kun je de hypotheek bijvoorbeeld nog betalen als jij of jouw partner werkloos raakt? En hoe zit het met de financiën als één van beide arbeidsongeschikt raakt?

Misschien niet het leukste om over na te denken, maar wel belangrijk om lekker én gerust te wonen en leven in je nieuwe huis.

Ester Schipper is medewerkster van de Assurantie Service Desk bij Van Bruggen Adviesgroep. Zij is de spil tussen verzekeraars en verzekerden en kent alle ins en outs op het gebied van verzekeringen.   

Bereken hier uw verzekeringen