Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Een financieel plan

Heb jij er wel eens over nagedacht om een financieel plan te (laten) maken? Bij Van Bruggen Adviesgroep helpen we graag. Je inkomen wordt tijdens je pensioen waarschijnlijk lager. Maar wist je bijvoorbeeld dat je na je pensioenleeftijd minder belasting hoeft te betalen over je inkomen? Door al je huidige én toekomstige inkomsten en uitgaven netjes op een rij te zetten, krijg je meer inzicht in je financiële situatie. Op basis hiervan kunnen we jou ook adviseren over hoe je eventuele financiële ‘gaten’ kunt dichten.

Inkomen tijdens pensioen

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe jouw inkomen eruitziet wanneer je met pensioen gaat. Het inkomen vanaf pensioendatum bestaat namelijk uit meerdere onderdelen:

  1. AOW (uitkering vanuit de overheid)
  2. Pensioenuitkering (opgebouwd bij werkgevers)
  3. Individuele regelingen, zoals lijfrente, pensioen in eigen BV, fiscale oudedagsreserve (FOR)
  4. Inkomen uit vermogen

De website www.mijnpensioenoverzicht.nl geeft jou inzicht in de bruto- en nettobedragen die je ontvangt aan AOW en pensioen. Hier kun jij ook zien of je recht hebt op een volledige AOW-uitkering. Eigen polissen (lijfrente- en kapitaalverzekeringen) zijn in dit overzicht niet opgenomen.

Zelf een pensioentekort aanvullen

Als wij jouw pensioeninkomen vergelijken met de verwachte uitgaven als je met pensioen gaat, kunnen wij aangeven of er sprake is van een pensioentekort. Jij kunt een pensioentekort zelf op verschillende manieren verminderen, namelijk:

  1. Zelf extra pensioen opbouwen door middel van een lijfrente. 
  2. Extra sparen en/of beleggen.
  3. Gebruik maken van je woning en hypotheek.

Je pensioen moet een mooie tijd zijn in jouw leven. Genieten van vrije tijd en eindelijk tijd voor hobby’s. Je wilt je dan geen zorgen hoeven maken over jouw inkomen. Ondervang dit op tijd, door een financieel plan te maken. Dat geeft rust!” Financieel planner Marco Stubbe van Lansingerland.

Lijfrenteverzekering of lijfrenterekening

Je kunt zelf een extra stukje pensioen opbouwen door een lijfrente af te sluiten. Dat kan via een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening. Je moet daarbij een keuze maken of je de premie of inleg wilt sparen, beleggen of een mix van sparen of beleggen. Bij beleggen groeit je vermogen vaak sneller, maar aan de andere kant is de kans ook groter dat het uiteindelijk opgebouwde vermogen tegenvalt. Bijvoorbeeld wanneer de aandelenmarkt opeens instort.

De premie of inleg van de lijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Tegen de tijd dat de lijfrente gaat uitkeren, betaal je er belasting over. Je kunt het vermogen dat je opbouwt in een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening niet zomaar aanspreken. Wil je dat wel? Dan moet je hier een forse fiscale boete over betalen.

Sparen of beleggen voor meer financiële ruimte

Heb je al vermogen opgebouwd? Dan kan het zijn dat jij al voldoende geld hebt gespaard om – ook in de toekomst – in jouw levensonderhoud te voorzien. Een optie om meer vermogen op te bouwen en jouw pensioen zelf aan te vullen is simpelweg zelf sparen of beleggen. Dit geeft jou later meer financiële ruimte.

Ook bij sparen en beleggen helpen de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep jou graag. We bekijken dan samen de verschillende mogelijkheden. Als jij gaat beleggen houden we natuurlijk rekening met hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Over het algemeen geldt: hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement. Er is echter altijd de kans dat de resultaten (fors) tegenvallen. Aan de hand van enkele berekeningen laten we jou zien welk bedrag je ongeveer bij elkaar kunt sparen en/of beleggen en of dit voldoende is om jouw wensen – voor nu en later - te realiseren.

Pensioengat opvangen met eigen woning

Wist je dat je je woning ook kunt gebruiken om een eventueel pensioengat te dichten? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden:

1. Jouw huidige woning inruilen voor een goedkopere woning

Verwacht je tijdens je pensioen in je huidige woning te blijven wonen? Of ben je van plan om kleiner – gelijkvloers – te gaan wonen of te verhuizen naar een onderhoudsarmere woning? Als je jouw woning inruilt voor een goedkopere woning – met lagere woonlasten – wordt jouw pensioentekort vanzelf kleiner.

2. Nu maandelijks extra aflossen

Als jij nu maandelijks extra aflost op jouw hypotheek, zorgt dat ervoor dat jij in de toekomst minder of geen hypotheeklasten meer hebt. Dat betekent dat je nu (iets) hogere woonlasten hebt, maar straks zijn je woonlasten juist lager. En dat komt goed uit als je pensioeninkomen lager is.

3. Een extra hypotheek nemen

Als de waarde van jouw eigen woning op je pensioendatum veel groter is dan de resterende hypotheek, dan kun je ervoor kiezen om deze overwaarde ‘op te eten’ door een extra hypotheek te nemen. Je krijgt daardoor extra geld ter beschikking. Let er wel op dat dit betekent dat jouw toekomstige woonlasten hoger worden, omdat je natuurlijk wel rente moet betalen over deze hypotheek. Houd er rekening mee dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Op een bepaald moment heb je namelijk het geld van de extra hypotheek opgemaakt, terwijl de hypotheeklasten wel door blijven lopen.

4. Verkoop van de woning

Een andere manier om te profiteren van de overwaarde van je huis is door de woning te verkopen. Met de overwaarde kun je jouw uitgaven een tijdje betalen en zo je pensioentekort een aantal jaar aanvullen. Let op: je krijgt hier natuurlijk wel andere kosten voor in de plaats, bijvoorbeeld de huur van een huurwoning.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak