Op welke manier kan ik (zelf) het beste pensioen opbouwen?

Op welke manier kan ik (zelf) het beste pensioen opbouwen?

Als u na een lang werkzaam leven met pensioen gaat wilt u daar natuurlijk ook van kunnen genieten. Uw financiële situatie verandert vaak behoorlijk doordat het pensioeninkomen veelal een behoorlijk stuk lager is, u hoeft gelukkig minder belasting te betalen en u wilt voldoende geld overhouden van uw bestaande en nieuwe wensen. Met een financieel plan kunnen wij u goed inzicht geven in uw toekomstige inkomsten en uitgaven en u vervolgens adviseren hoe u eventuele financiële gaten kunt repareren.

Hoe ziet mijn inkomen eruit als ik met pensioen ga?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe uw inkomen eruitziet wanneer u met pensioen gaat. Het inkomen vanaf pensioendatum bestaat namelijk uit meerdere delen:
1. AOW

2. Pensioenuitkering (opgebouwd bij voormalige werkgevers)

3. Individuele regelingen (lijfrente), pensioen in uw eigen BV, fiscale oudedagsreserve (FOR)

4. Inkomen uit vermogen

De website www.mijnpensioenoverzicht.nl geeft u inzicht in de bruto- en nettobedragen die u ontvangt aan AOW en pensioen. Dan kunt u ook zien of u recht heeft op een volledige AOW. Eigen polissen (lijfrente- en kapitaalverzekeringen) zijn hierin niet opgenomen.

Pensioentekort: hoe vul ik zelf mijn pensioen aan?

Als wij uw pensioeninkomen vergelijken met de verwachte uitgaven als u met pensioen gaat, kunnen wij u aangeven of er sprake is van een pensioentekort. U kunt een pensioentekort op verschillende manieren verminderen, namelijk:
 
1. Zelf extra pensioen opbouwen door middel van een lijfrente.

2. Extra te sparen en/of te beleggen.

3. Gebruik maken van uw woning en hypotheek.

“Met pensioen gaan moet een mooie tijd van uw leven zijn. Genieten van uw vrije tijd en eindelijk tijd voor uw hobby’s. U wilt zich dan geen zorgen maken over uw inkomen. U kunt dit nu al ondervangen in een financieel plan. Dat geeft rust!” Financieel planner Marco Stubbe van Lansingerland.

Lijfrenteverzekering of lijfrenterekening

U kunt zelf een extra stukje pensioen opbouwen door een lijfrente af te sluiten. Dat kan via een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening. Daarnaast moet u een keuze maken of u de premie of inleg wilt sparen, beleggen of een mix van sparen of beleggen. Daarbij geldt dat bij beleggen een vermogen veelal sneller groeit, maar u ook een grotere kans heeft dat het uiteindelijk opgebouwde vermogen tegenvalt, doordat bijvoorbeeld opeens de aandelenmarkt instort.

De premie of inleg van de lijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De uitkeringen zijn te zijner tijd belast. Het opgebouwde vermogen in de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening zit vast en kun je niet zo maar te gelde maken, omdat je dan een forse fiscale boete moet betalen.

Meer financiële ruimte

Extra vermogen opbouwen zodat u meer financiële ruimte heeft, kunt u ook door zelf een bedrag per maand te sparen of te beleggen. Bij beleggen kijken we naar verschillende mogelijkheden en houden daarbij rekening met hoeveel risico u wilt en kunt nemen. Over het algemeen geldt dat hoe meer risico u neemt, hoe hoger het rendement, maar dus ook de kans dat de resultaten (fors) tegenvallen. Aan de hand van een aantal berekeningen laten we zien welk bedrag u ongeveer bij elkaar kunt sparen en/of beleggen en of dit voldoende is om uw wensen te realiseren.
Ook houden we rekening met het bedrag dat u nu al aan vermogen heeft en bekijken of dit voldoende is om uw doelen te realiseren of dat u toch nog een bedrag extra moet sparen of beleggen..

Pensioengat opvangen

 1. U kunt uw woning op meerdere manieren gebruiken om een eventueel pensioengat op te lossen.
  Uw huidige woning inruilen voor een goedkopere woning
  Het is belangrijk om te bepalen of u verwacht of u nog in uw huidige woning woont als u met pensioen gaat. Misschien wilt u dan wel verhuizen naar een kleinere woning, een gelijkvloerse woning of minder onderhoudsgevoelige woning. In sommige gevallen kunt u dan verhuizen naar een goedkopere woning met lagere woonlasten, waardoor het pensioentekort kleiner wordt.
  Let op: in sommige gevallen komt u juist uit bij een duurdere woning, dan neemt uiteraard een eventueel pensioentekort toe.

 2. Nu maandelijks extra aflossen
  Als u nu extra maandelijks aflost op uw hypotheek heeft u in de toekomst minder of geen hypotheeklasten meer. Dat betekent dat u nu iets hogere woonlasten heeft, maar in de toekomst juist wat lagere, wat goed uitkomt omdat uw pensioeninkomen dan waarschijnlijk lager is..

 3. Een extra hypotheek nemen
  Als de waarde van uw woning op uw pensioendatum veel groter is dan de resterende hypotheek dan kunt u er voor kiezen om deze overwaarde ‘op te eten’ door een extra hypotheek te nemen. U krijgt daardoor extra geld ter beschikking. Let er wel op dat dit betekent dat uw toekomstige woonlasten hoger worden omdat u natuurlijk wel rente moet betalen over deze hypotheek. Bovendien is het de vraag hoeveel geldverstrekkers er op dat moment bereid zijn om aan een dergelijke hypotheek mee te werken. Op dit moment zijn dat er in ieder geval nog weinig, maar wij verwachten dat dit in de loop van de tijd zal toenemen. Houd er rekening mee dat deze oplossing vooral een tijdelijke regeling is, omdat op een bepaald moment u het geld van de extra hypotheek op heeft gemaakt en de hypotheeklasten wel door blijven lopen.

 4. Verkoop van de woning
  Een andere manier om uw overwaarde te gelde te maken is door uw woning te verkopen. Met de overwaarde kunt u uw uitgaven een bepaalde periode betalen en zo uw pensioentekort een aantal jaar aanvullen. U moet er wel rekening mee houden dat u er ook andere extra kosten voor in de plaats krijgt, namelijk de huur van een huurwoning.

Ik heb een vraag...

Heeft u een vraag? Dan kunt u deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor u klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.