Zelf pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen

Er zijn verschillende manieren om zelf voor uw pensioen te zorgen. Begint u hier nu mee, dan opent u in de meeste gevallen een zogenaamde geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening waar u geld op stort. Dit heet banksparen (verwar het niet met banksparen voor de hypotheek). Dit geld staat dan tot uw AOW-datum vast. Wil je het toch eerder opnemen, dan heft de belasting 52% inkomstenbelasting en 20% revisierente (boete), u houdt dan dus maar 28% van het gespaarde bedrag over.

Spaarrekening aanspreken bij arbeidsongeschiktheid

Sinds een paar jaar is hiervoor een uitzondering als u de rekening wilt afkopen in verband met arbeidsongeschiktheid. Dit kan onder een aantal voorwaarden; zoals dat uw arbeidsongeschiktheid nog zeker 12 maanden duurt en een arts verklaart dat u arbeidsongeschikt bent voor uw hoofdberoep waar u minimaal 70% van uw inkomen mee verdient. In dat geval kunt u al voor uw AOW-datum het geld laten uitkeren. U betaalt dan geen revisierente, maar wel inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting over het gespaarde vermogen

Als u het geld na uw AOW-datum laat uitkeren dan moet dat van de fiscus in gelijke termijnen. De kortst mogelijke termijn is vijf jaar. De gedachte achter deze vorm van vermogen opbouwen is dat u de inleg nu aftrekt van de inkomstenbelasting en het bedrag belastingvrij bij elkaar spaart of belegt. Pas als na de AOW-datum de uitkering start, gaat u inkomstenbelasting hierover betalen. Het percentage dat u dan betaalt is lager dan wanneer u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Maximale inleg per jaar

De belastingdienst heeft wel regels opgesteld over welk bedrag u mag inleggen. Dit heet de jaarruimte. Ieder jaar kan deze formule gewijzigd worden, waardoor u ieder jaar even weer moet nagaan welk bedrag u mag inleggen. Er wordt hierbij rekening gehouden met de AOW-bedragen, maar ook met het bedrag wat u via uw werkgever al aan pensioen opbouwt. 

Reserveringsruimte

Stel dat u de afgelopen jaren helemaal geen gebruik heeft gemaakt van uw jaarruimte, dan mag u tot maximaal zeven jaar terug alsnog gebruikmaken van de ruimte uit dat jaar. Dit wordt de reserveringsruimte genoemd. Om dit te kunnen berekenen zijn dus ook de inkomensgegevens en pensioenopbouwgegevens van de afgelopen jaren nodig.

Lijfrenteverzekeringen

Er zijn ook lijfrenteverzekeringen in omloop. Dit zijn vaak polissen die al langer geleden afgesloten zijn en waarbij er nog een deel van de oude wetgeving geldig is. Om te bepalen welk wetgeving er geldig is, dient u te weten wanneer de polis gesloten is. 

Zelf sparen of beleggen

U kunt natuurlijk ook zelf gaan sparen of beleggen. Het voordeel is dat het bedrag dan niet geblokkeerd is voor opnames en dat u het dus ook eerder kunt gebruiken dan wanneer u uw AOW -leeftijd heeft bereikt. Het nadeel is dat u de inleg niet van de inkomstenbelasting mag aftrekken en dat dit bedrag meetelt voor de vermogensrendementsheffing. Er is in 2019 een vrijstelling van € 30.360,-. Komt uw totale vermogen hier boven, dan gaat u vermogensrendementsheffing betalen.

Uw hypotheek als pensioen

Een andere manier om zelf uw pensioen te regelen in een indirecte vorm, is het aflossen op uw hypotheek, dan zullen uw maandlasten dalen en kunt u met een lager inkomen alsnog rondkomen. Dit is ook iets om goed over na te denken en u over te laten adviseren. Als al uw vermogen straks ‘in de stenen’ zit, kunt u er immers geen boodschappen of leuke dingen mee doen.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.