Met de tips van financieel adviseur Eric Hobbelink, van Van Bruggen, in het achterhoofd weet je waar je rekening mee moet houden.

“Maak een plan”, valt Eric direct met de deur in huis. “Het klinkt cliché, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Krijg inzicht in je inkomsten, je totale vermogen én in je vaste lasten en het kostenplaatje voor je plannen en wensen. Hoeveel wil je schenken? Hoeveel kun je schenken? Welke regels gelden er? Hoe past de fiscus in dit plaatje? Het is verstandig om je te laten adviseren door een professional in de financiële wereld. Bijvoorbeeld door één van de adviseurs van Van Bruggen. Wij kennen de mogelijkheden, kansen en belemmeringen in het financiële landschap. Onze kennis en expertise zetten we graag in om jou te helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen over jouw financiële situatie. Daar heb je nu wat aan én later.”

Veel mogelijkheden voor schenken

Eenmaal aan tafel bij een financieel adviseur word je wellicht geconfronteerd met vragen waar je nog nooit over had nagedacht of met mogelijkheden die je nog niet kende. “Het allerbelangrijkste is om voor jezelf helder te krijgen wat je precies wilt”, vat Eric samen. “Wil je met een warme hand schenken, dus bij leven? Je mag jaarlijks belastingvrij een bepaald bedrag schenken . Je kunt wellicht helpen met een familiehypotheek, dan help je met jouw vermogen je kinderen om een huis te kopen en krijgt daar nog wat rendement over. Je mag ook eenmalig iemand ongeveer 103.000 euro schenken om een huis te kopen. Een voordeel van schenken bij leven is dat je dan nog met eigen ogen ziet wat er met je cadeau gebeurt. Of zorg je liever voor een goed nalatenschap, voor als je er niet meer bent? Bijvoorbeeld door de overwaarde van je woning ‘in de stenen’ te laten zitten . Er zijn ook tussenvormen mogelijk, zoals schenking op papier.”

Een levenstestament

Nog een tip van Eric: “Denk ook na over onvoorziene situaties. Bijvoorbeeld dat je ziek wordt en daardoor wilsonbekwaam, niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Wacht daar niet te lang mee; hoe eerder hoe beter. Nu ben je nog bij je volle verstand en zelf weet je het beste wat jij belangrijk vindt. Familie helpen? Een goed doel steunen? Leg beslissingen officieel vast: in een (levens)testament. Je hebt dan je zaakjes goed geregeld voor tijdens je leven en na je overlijden. Heb je geen testament? Dan wordt je nalatenschap na je dood verdeeld volgens wettelijke regels. Dat is voor jou en jouw nabestaanden niet altijd het meest gunstig of gewenst. Wil je het anders? Dan moet je actie ondernemen. Een financieel adviseur kan je helpen en eventueel doorverwijzen naar een notaris om een en ander vast te laten leggen.”

Ga ook in gesprek met je kinderen

Eric ziet regelmatig gebeuren dat ouders dingen regelen óf juist niet regelen voor hun kinderen of andere nabestaanden, zonder dat zij daarvan afweten en die nadelig voor ze kunnen uitpakken. “Maak een goed plan en zorg dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn. Dan haal je het meeste uit je vermogen. Voor, tijdens én na je pensioen”.