Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is lijfrente?

Lijfrente is extra inkomen dat je op een belastingvriendelijke manier kunt sparen als aanvulling op je AOW en pensioeninkomen. Je mag lijfrente onder voorwaarden aftrekken voor de inkomstenbelasting en je betaalt tijdens het opbouwen van de lijfrente geen vermogensbelasting over de gespaarde lijfrente. Je gaat pas inkomstenbelasting betalen op het moment dat je de uitkering ontvangt, wat vaak is vanaf je AOW-leeftijd. Voor sommige mensen gelden vanaf de AOW-leeftijd lagere belastingtarieven, waardoor je tegen die tijd minder belasting hoeft te betalen dan nu. Kortom: een extra voordeel.

Lijfrentes opbouwen doe je bij een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. Je stort hiervoor geld in een pensioenpot. Daarmee bouw je het extra pensioen op. Zodra je stopt met werken, gebruik je het opgebouwde bedrag om een pensioenuitkering te kopen. Je krijgt dan de lijfrente periodiek uitgekeerd.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Lijfrente kan ook inkomen zijn dat je voor een ander spaart. Zo kun je op deze manier sparen voor je partner, zodat diegene iets krijgt uitgekeerd als jij komt te overlijden. Op die manier kunnen lijfrentes een alternatief zijn voor een levensverzekering.

Hoe werkt lijfrente voor je pensioen opbouwen?

Je kunt op allerlei manieren lijfrente voor je pensioen opbouwen. Dit kun je doen door maandelijks of jaarlijks een vast bedrag in te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om meer sporadisch geld in te leggen, bijvoorbeeld op het moment dat je vakantiegeld ontvangt of een financiële meevaller hebt.

Lijfrente voor je pensioen opbouwen kun je doen door een lijfrenteverzekering af te sluiten, door op een lijfrenterekening te sparen of door lijfrente te beleggen. Die laatste brengt wat meer risico’s met zich mee dan de andere twee, maar kan je aan de andere kant ook een hoger rendement opleveren.

Je bouwt vaak tot je AOW-leeftijd lijfrente op om vervolgens de lijfrente te laten uitkeren. Dat noemen ze ook wel ‘uitkerende lijfrente kopen’. Je laat dan de lijfrentes uitbetalen. Dit kun je doen vanaf de AOW-leeftijd. Maar als je langer wilt doorwerken of juist eerder wilt stoppen met werken, kun je de lijfrente ook eerder of later laten uitbetalen. Check de voorwaarden van je lijfrenteproduct en de regels van de Belastingdienst om te ontdekken wat jouw opties zijn.

Wil je meer weten over wat lijfrente is en hoe dit kan werken voor het opbouwen van jouw pensioen? Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer. Het eerste gesprek is bij ons altijd gratis.

Gratis eerste afspraak

Is lijfrente opbouwen verstandig?

Lijfrente is interessant als je op een fiscaal voordelige manier extra pensioen wilt opbouwen. De meeste mensen gaan er na hun pensionering op achteruit qua inkomen. Gemiddeld vallen mensen ongeveer 30% terug ten opzichte van wat ze eerder verdienden, maar soms is die terugval nog veel groter. Een aanvulling op je werkgeverspensioen kan daarom heel fijn zijn. Met lijfrente creëer je een buffer om daarvoor te gebruiken.

De premies die je betaalt voor de lijfrenteverzekering of de stortingen die je doet op je lijfrenterekening of voor je beleggingsrecht, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Tenminste, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en als je jaar- en/of reserveringsruimte hebt. Daarover straks meer!

Lijfrentes voor je pensioen zijn ook zeker interessant als je zzp’er bent en daardoor geen werkgeverspensioen opbouwt. Je moet dan namelijk zelf iets regelen om straks toch een pensioenuitkering te krijgen naast de AOW. Lijfrentes zijn daar mogelijk een passende oplossing voor. Ook als je een tijdje ziek bent geweest, een sabbatical hebt gehad of een tijdje werkloos was en dus tijdelijk geen pensioen hebt opgebouwd, zijn lijfrentes verstandig om een pensioengat voor te zijn.

Is lijfrente belastingvrij?

Lijfrente voor je pensioen opbouwen is een belastingvriendelijke manier van sparen. Tenminste, als je zelf te weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Dán profiteer je van fiscale voordelen met lijfrente. Helemaal belastingvrij is lijfrente sowieso niet. Zodra je de lijfrente laat uitkeren, ga je er in elk geval belasting over betalen. Daarnaast bepaalt de overheid hoeveel lijfrente je mag opbouwen tegen deze fiscale voordelen.

Oscar NoorlagQuote: Het belastingvoordeel houdt in dat je de betaalde premie of inleg mag aftrekken van je belastbaar inkomen als je belastingaangifte doet. Daardoor hoef je in dat jaar minder inkomstenbelasting te betalen. Ook betaal je geen vermogensbelasting over het geld dat in de pensioenpot zit.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Om van de fiscale voordelen te kunnen profiteren, is jouw jaarruimte van belang. De jaarruimte is het pensioentekort dat je het afgelopen kalenderjaar hebt opgebouwd. Dat ontstaat bijvoorbeeld doordat je als zelfstandig ondernemer geen pensioen hebt opgebouwd, doordat je van baan bent veranderd of doordat je werkgever geen volledig pensioen biedt. Voor het bedrag van de jaarruimte mag je fiscaal voordelig sparen via lijfrentes.

Overigens bestaat er ook zoiets als reserveringsruimte. Heb je in voorgaande jaren de jaarruimte niet (volledig) benut, dan blijven die jaarruimtes nog even staan. Je kunt die dan met terugwerkende kracht dit jaar gebruiken. Dat geldt in elk geval voor de afgelopen zeven jaar. Dat levert je dus alsnog een mooi belastingvoordeel op.

Voorwaarden voor lijfrente

De Belastingdienst ziet jouw lijfrenteverzekering, -rekening of -beleggingsrecht als lijfrente wanneer…

  • …je de lijfrente bij een erkende financiële instelling hebt afgesloten, zoals een verzekeraar, een bank of een beleggingsonderneming.
  • …je vanuit de lijfrente een periodieke uitkering (elke maand of elk jaar een bepaald bedrag) ontvangt als je vóór een bepaalde datum nog in leven bent of juist als je vóór een vastgestelde datum komt te overlijden.
  • de uitkering aan een aantal voorwaarden voldoet. Zie de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
  • …je de lijfrente op tijd laat uitkeren of omzet in een andere lijfrente. Dat betekent uiterlijk vijf jaar na het ingaan van je AOW-leeftijd.

Hoe wordt lijfrente uitbetaald?

Voor het laten uitbetalen van de lijfrente heb je een aantal opties. We bespreken hieronder drie mogelijkheden.

Je AOW en pensioen maandelijks aanvullen

De eerste optie is dat je gedurende een bepaalde periode (of je hele leven lang) met de lijfrente je AOW en pensioeninkomen aanvult. Hoe korter de uitkeringsperiode is, hoe hoger het bedrag dat je krijgt uitgekeerd.

Je krijgt bijvoorbeeld maandelijks een deel van de lijfrente uitgekeerd om zo in totaal meer pensioen te ontvangen dan als je alleen van AOW en pensioeninkomen afhankelijk was geweest. Je kiest zelf wanneer je de uitkering laat ingaan. De uitkering mag uiterlijk vijf naar na de AOW-leeftijd ingaan.

Overbruggingslijfrente

Een speciale optie is de overbruggingslijfrente. Hier kun je voor kiezen als je eerder stopt met werken en dus nog niet meteen AOW of pensioen ontvangt. Vanuit de overbruggingslijfrente ontvang je dan tijdelijk al eerder lijfrente. Je kunt alleen voor overbruggingslijfrente kiezen als je het jaar vóór de einddatum van de lijfrente nog geen AOW hebt ontvangen.

Let op: voor overbruggingslijfrente mag je alleen kapitaal inleggen dat je vóór 1 januari 2006 hebt opgebouwd.

Lijfrente afkopen

Een laatste optie is de lijfrente afkopen. Oftewel: het bedrag in één keer laten uitkeren. Financieel gezien is deze optie alleen niet erg aantrekkelijk. Je betaalt hiervoor een boete aan de Belastingdienst en moet daarnaast een flink bedrag aan inkomstenbelasting betalen over de afkoopsom. De kosten kunnen dus aardig oplopen.

De te betalen boete is de revisierente en die is maximaal 20% van het uitgekeerde bedrag. Tot € 5.364,- (dit bedrag geldt in 2024) ben je vrijgesteld van deze boete. Die boete geldt ook als je meerdere lijfrentes bij één bank of verzekeraar hebt opgebouwd die samen boven dit bedrag uitkomen.

Wat als je lijfrente vrijkomt?

Als je lijfrente vrijkomt, kun je zelf besluiten om je lijfrente af te kopen of maandelijks te laten uitkeren. Je kunt ook besluiten om het lijfrentekapitaal nog een tijdje te blijven beleggen. Daardoor kan je uitkering hoger worden, maar er bestaat ook een kans dat de waarde ervan juist daalt. Overleg daarom altijd met een financieel adviseur voordat je hier zelf keuzes over maakt.

Persoonlijk advies over jouw lijfrentes?

Lijfrentes en pensioen zijn complexe financiële materie. Schakel daarom altijd financieel advies in bij een specialist. Dan weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt over jouw pensioenuitkering.

De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan graag voor je klaar om jou persoonlijk te adviseren. Ook bij jou in de buurt is een kantoor dat je kan helpen. Maak een gratis eerste afspraak en ontdek wat een adviseur voor jou kan betekenen.

Gratis afspraak maken

Veelgestelde vragen

Zeker, lijfrente kan erg handig zijn als je weinig pensioen hebt opgebouwd en je tegelijkertijd wel spaargeld of inkomen hebt om in lijfrente te investeren. Je spaart daarmee extra pensioen bij elkaar voor later én profiteert van interessante belastingvoordelen. Wel is lijfrente een complex financieel product. Dus als je overweegt om dit te gebruiken, maak dan altijd een afspraak met een financieel adviseur. Die kan je advies geven over jouw specifieke mogelijkheden voor lijfrente.

Lijfrente is een fiscaal aantrekkelijke manier om extra inkomen te creëren, bijvoorbeeld voor na je pensionering. Ook kun je de opbrengst aan een ander laten uitbetalen als er iets met jou gebeurt, zoals wanneer je overlijdt. Je spaart hiermee gedurende bepaalde tijd bedragen bij elkaar via een bank, verzekering of beleggingsmaatschappij en krijgt de opbrengsten vanaf een bepaalde leeftijd uitgekeerd. Daarbij profiteer je van fiscale voordelen.

Over je lijfrente-uitkering betaal je veelal het lagere belastingtarief omdat je na de AOW-leeftijd minder belasting verschuldigd bent (dat geldt alleen niet voor hoge pensioeninkomens). De rest van het bedrag houd je over als pensioenuitkering.

Je kunt in je testament laten opnemen dat de lijfrente gaat naar de persoon die jouw erfgenaam is. Diegene ontvangt dan het volledige opgebouwde lijfrente-bedrag of een deel daarvan. Het gaat dan meestal om de partner of het kind van de overledene of eventueel iemand anders die in het testament als erfgenaam is opgenomen. Overigens kunnen de voorwaarden hiervoor per lijfrenteproduct verschillen.

Ja, er zijn soms opties om je lijfrente eerder te laten uitkeren. Hiervoor kun je een overbruggingslijfrente nemen. Dit is een tijdelijke lijfrente-uitkering tot je AOW-leeftijd. Je kunt er ook voor kiezen om je lijfrente af te kopen. Je ontvangt dan in één keer het hele bedrag aan lijfrente, maar betaalt voor die uitkering in één keer wel een fors bedrag aan boete.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak