Hoe werkt een familiehypotheek?

Je sluit een familiehypotheek niet af bij een geldverstrekker, maar bij een familielid. Vaak zijn dit de ouders, maar het kunnen ook de grootouders of een oom of tante zijn. Een familiehypotheek kan naast een reguliere hypotheek afgesloten worden. Wellicht vind je het eng om onderling een hypotheek af te spreken. In dat geval kun je het beste een financieel adviseur in de arm nemen. Deze kan je helpen van het opstellen van voorwaarden. Zo kan er rekening gehouden worden met beide partijen.

Wil je een vrijblijvend gesprek over het afsluiten van een familiehypotheek? Maak dan een afspraak.

Hypotheekrente bij de familiehypotheek

Als tenminste voldaan is aan de voorwaarden die gelden voor een ‘reguliere’ hypotheek, is de hypotheekrente van een familiehypotheek ook gewoon aftrekbaar. De voorwaarden waaraan voldoen moet worden, zijn:

• De familiehypotheek moet in maximaal 30 jaar tijd afgelost worden door middel van een maandelijkse aflossing. Dat kan door middel van een annuïteitenhypotheek zijn, maar ook een lineaire hypotheek.
• De voorwaarden moeten schriftelijk vastgelegd worden. Het is niet noodzakelijk om dit via de notaris te doen, maar we raden dit wel aan.

Het is verder van belang dat de afgesproken hypotheekrente marktconform is. Dat betekent dat de hypotheekrente niet te veel mag afwijken van de hypotheekrentes die reguliere geldverstrekkers rekenen. De rente mag niet te laag zijn, maar ook niet te hoog.

De voordelen van een familiehypotheek

Voor het kind is het voordeel van een familiehypotheek dat hij veelal lagere hypotheeklasten heeft. Dit komt doordat een familiehypotheek doorgaans een iets lagere rente heeft dan een hypotheek bij een geldverstrekker. Of doordat een iets hogere hypotheekrente gecombineerd wordt met een jaarlijkse schenking vanuit de ouders. Bovendien zijn de voorwaarden gunstiger dan bij een reguliere hypotheek.

De belangrijkste reden voor ouders is vaak dat ze graag hun kind willen helpen bij de financiering van een koopwoning. Financieel kan een familiehypotheek ook interessant zijn, omdat je, als verstrekker, een veel hoger rendement krijgt dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan.

Het voordeel van een familiehypotheek is dat je kunt kiezen voor maatwerk, zodat de hypotheek precies aansluit bij de persoonlijke financiële situatie van zowel de ouder als het kind.

Hulp nodig?

Weten hoe je een familiehypotheek kunt inzetten? Wij vertellen je graag meer. Maak een afspraak.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak