Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Universal life-verzekering

Universal life-verzekering

De universal life-verzekering is een type beleggingsverzekering. Met deze verzekering spaar je een bepaald bedrag aan kapitaal bij elkaar voor in de toekomst. Je betaalt maandelijks een premie die voor je wordt belegd in units. Het rendement dat de beleggingen opleveren, is de opbrengst die voor jou (of je nabestaanden) is. Je houdt er zelf het rendement min de verzekeringskosten en betaalde premie aan over. Met dit type verzekering kun je bijvoorbeeld de financiële risico’s als gevolg van overlijden of arbeidsongeschiktheid afdekken.

Waar jij qua verzekeringen goed aan doet, hangt sterk af van je persoonlijke en financiële situatie. Onze adviseurs duiken er graag voor je in. Vraag een gratis eerste adviesgesprek aan en bespreek daarin jouw opties.

Advies over je verzekeringen?

 

Wat is een universal life-verzekering precies?

Net als bij andere typen beleggingsverzekeringen leg je in de universal life-verzekering periodiek een bedrag aan premie in. Dit bedrag wordt voor je belegd. Wat typerend is voor de universal life-verzekering is dat de kosten en risicopremie worden verrekend met de beleggingen. Je kunt zelf bepalen welk deel van je premie je onderbrengt in een spaardeel en welk deel in een risicodeel en welk deel voor arbeidsongeschiktheid is bestemd. Houd er wel rekening mee dat je premie voor het risicodeel iets toeneemt naarmate je ouder wordt. Dan neemt namelijk je kans op overlijden ook toe.

Bij de unit-linked-verzekering gaat dit anders. Hier worden de kosten en risicopremies direct afgetrokken van de premie die je betaald. Het hele overblijvende bedrag wordt voor je belegd.

Bij een universal life-verzekering weet je, net als bij andere beleggingsverzekeringen, nooit zeker hoe hoog je rendement zal zijn. En dus ook niet hoeveel uitkering je uiteindelijk krijgt. Dat is immers afhankelijk van wat de beleggingen precies opleveren aan rendement. Het rendement kan hoger uitvallen dan gedacht, maar kan helaas ook tegenvallen. Je krijgt dan een lagere uitkering dan gehoopt.

Quote: Elke maand betaal je een vast bedrag aan premie. Wel wisselt het per maand wat de verhouding is tussen de risicopremie (voor overlijdensrisicodekking) en de spaarpremie (voor kapitaalopbouw). Dat komt doordat je risicopremie onder andere afhankelijk is van je leeftijd.

Hoe ouder je wordt, hoe minder geld er nodig is bij overlijden en hoe hoger de opgebouwde waarde is in de verzekering. Daardoor hoeft je risicopremie vaak niet heel erg te worden verhoogd naarmate je ouder wordt. Dat maakt dit type verzekering gunstig.

Advies over jouw verzekeringen?

Met een eigen koopwoning loop je helaas diverse financiële risico’s. Gelukkig kun je die afdekken met passende verzekeringen. Welke verzekeringen zijn voor jou handig om te hebben en waar sluit je die voordelig af? Onze onafhankelijke financieel adviseurs zoeken het graag voor je uit. Gratis en vrijblijvend!

Gratis check-up verzekeringen

Mensen vragen ook

Naast standaard verzekeringen, zoals een opstalverzekering en inboedelverzekering, is het soms handig om ook extra risico’s af te dekken. Zo is een arbeidsongeschiktheidsverzekering wellicht handig als je zzp’er bent en voor je maandlasten sterk afhankelijk bent van jouw inkomen. Daarnaast kan een overlijdensrisicoverzekering nuttig zijn wanneer je wilt voorkomen dat je nabestaanden na jouw overlijden achterblijven met een restschuld of de maandlasten niet kunnen dragen voor de woning. Onze financieel adviseurs adviseren je graag waar jij qua verzekeringen wel en niet goed aan doet.

Een levensverzekering is niet verplicht volgens de wet. Wel stellen sommige hypotheekaanbieders een overlijdensrisicoverzekering (wat een type levensverzekering is) verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dat geldt bijvoorbeeld als jullie voor de maandlasten sterk afhankelijk zijn van één inkomen. Ook als het niet verplicht is, is een levensverzekering soms handig. Dat verschilt sterk per situatie. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kunnen je hier persoonlijk advies over geven en laten je weten waar jij goed aan doet.