Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Jaarruimte

Jaarruimte

Spaar je zelf voor aanvullend pensioen? Dan kun je misschien profiteren van een belastingvoordeel. Of eigenlijk twee belastingvoordelen: de jaarruimte en de reserveringsruimte. De jaarruimte houdt in dat je soms belastingvriendelijk een bepaald bedrag per jaar op een lijfrentespaarrekening of -verzekering mag storten. Dit geldt als je vorig jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. De inleg die je doet, mag je dan aftrekken van je inkomen in box 1. Daardoor betaal je minder belasting. Door de reserveringsruimte mag je de jaarruimte tot zeven jaar na het ontstaan ervan gebruiken.

Jaarruimte is één van de handige fiscale voordelen waar je gebruik kunt maken als je voor je pensioen spaart. Wil je hier meer over weten? Maak een gratis eerste afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Gratis eerste afspraak voor pensioenadvies

 

Hoe werkt de jaarruimte?

Als je vorig jaar volgens de norm te weinig pensioen hebt opgebouwd, dan is er sprake van een pensioengat. Ook wel: jaarruimte voor vorig jaar. De jaarruimte is het bedrag waarvoor je elk jaar geld op een lijfrentespaarrekening of -verzekering mag inleggen zonder dat je belasting hoeft te betalen.

Bij de belastingaangifte over het jaar trek je dit bedrag van je belastbaar inkomen in box 1. Dat scheelt je een bedrag aan belasting. Houd er wel rekening mee dat je na je pensioen inkomstenbelasting moet betalen over je pensioenvermogen. Maar tegen die tijd val je vanaf je AOW-leeftijd in een lager belastingtarief.

De jaarruimte is nooit één specifiek bedrag. Dit verschilt per persoon. Het maximale bedrag dat je mag storten, hangt af van de grootte van het pensioengat. Dat bepaalt de maximale jaarruimte voor jou.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Je mag de jaarruimte volledig of deels gebruiken. Dit kan tot 7 jaar terug. De jaarruimte blijft namelijk 7 jaar geserveerd als “reserveringsruimte”. De jaarruimte maakt het fiscaal extra voordelig om je pensioeninkomen aan te vullen.

Wanneer is het handig om de jaarruimte te benutten?

Extra pensioen opbouwen kan in meerdere situaties handig of zelfs nodig zijn. Om allerlei redenen kun je te maken hebben met een pensioentekort. Als dat voor jou geldt, is het zinvol om zelf pensioen op te bouwen. De jaarruimte gebruiken is daarbij handig om belasting te besparen.

Zelf pensioen opbouwen is extra verstandig als…

  • …je zzp’er bent en daardoor geen pensioen opbouwt bij een werkgever.
  • …je een tijdje niet hebt gewerkt, waardoor je tijdelijk geen pensioen hebt opgebouwd.
  • …je langdurig ziek bent (of bent geweest), waardoor je pensioenopbouw hebt gemist.
  • …je een klein aantal uren werkte, waardoor je pensioeninkomen beperkt is.
  • …je niet over je volledige salaris pensioen opbouwt.
  • …je inkomen deels bestaat uit beloningen waarover je geen pensioen opbouwt (zoals onregelmatigheidstoeslag of een dertiende maand).
  • …je via verschillende pensioenregelingen pensioen hebt opgebouwd en daardoor het overzicht niet meer hebt.

 

Vragen over pensioenopbouw?

Pensioen opbouwen is een ingewikkeld onderwerp. Een belangrijk onderwerp ook, want het is cruciaal dat jij voldoende inkomen bij elkaar hebt om na je AOW-leeftijd van rond te komen. Benieuwd hoe dit voor jou zit? Plan een gratis kennismaking met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Die kijkt graag vrijblijvend mee.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Nee, de jaarruimte geldt alleen als je werkgeverspensioen en de AOW samen onvoldoende pensioeninkomen vormen. Door de jaarruimte te berekenen, kun je ontdekken of er voor jou sprake is van een pensioengat in het jaar hiervoor. Als dat zo is, dan kun je jaarruimte benutten.

Dit doe je bij de inkomensaangifte bij de Belastingdienst over het voorgaande jaar. Bij ‘uitgaven voor lijfrente’ vul je de totale inleg in die je hebt gedaan op een lijfrenterekening. Vul ook de andere gevraagde gegevens in. Je krijgt dan te zien wat je totaal hebt ingelegd en wat je in totaal aan lijfrente mag aftrekken.