Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bijleenregeling

Bijleenregeling

De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je woning, die vrijkomt bij verkoop, moet investeren in je volgende koopwoning. Als je de overwaarde daar niet voor gebruikt, mag je de rente over het bedrag ter hoogte van de overwaarde niet aftrekken van de belasting. Deze regel geldt ook als je verhuist naar een goedkopere woning. Het is dan ook fiscaal gunstig om je overwaarde te investeren in je volgende huis, zodat je je recht op hypotheekrenteaftrek behoudt.

Behoefte aan hypotheekadvies?

 

Wat houdt de bijleenregeling precies in?

Als je woning meer oplevert bij verkoop dan de hypotheekschuld die je hebt openstaan, dan is er sprake van overwaarde. Vanuit de bijleenregeling doe je er goed aan om dat bedrag te investeren in je volgende woning. Dat houdt in dat je niet voor de volledige koopsom een hypotheek hoeft af te sluiten, omdat je een deel van de woning financiert met de overwaarde op je vorige huis. Je mag dan over het hele hypotheekbedrag de hypotheekrente aftrekken.

Het is niet verplicht om je overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Investeer je niet het hele bedrag aan overwaarde in je nieuwe woning? Dan geldt door de bijleenregeling dat je alleen hypotheekrenteaftrek hebt over de koopsom van je woning min de overwaarde. De rente van je hypotheek is dan dus niet volledig fiscaal aftrekbaar.

 

Bijleenregeling drie jaar geldig

De bijleenregeling duurt drie jaar. Dit betekent dat het na bijvoorbeeld drie jaar in een huurwoning te hebben gezeten, wel mogelijk is om een woning te kopen waarin je niet de hele overwaarde investeert mét behoud van de volledige hypotheekrenteaftrek. Dat geldt dus alleen als je in de drie tussenliggende jaren na de verkoop van je woning niet in een koophuis hebt gewoond.

Oscar NoorlagLet op: Je krijgt ook te maken met de bijleenregeling als je bij je partner intrekt en fiscaal partners wordt of als jullie samen een nieuwe woning kopen. In beide gevallen heeft het dus ook gevolgen voor jullie hypotheekrenteaftrek als je jouw of jullie overwaarde(n) niet volledig in de nieuwe woning investeert.

Advies nodig over je overwaarde?

Heb jij overwaarde op je huis en wil je weten waar jij goed aan doet? Dat kan zijn omdat je gaat verhuizen, maar ook als je andere plannen hebt. Onze hypotheekadviseurs weten er alles van. Zij adviseren je graag over jouw overwaarde-opties.

Gratis oriëntatiegesprek over je overwaarde

Mensen vragen ook

De bijleenregeling is in het leven geroepen omdat mensen hun overwaarde vaak gebruikten voor andere dingen dan de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast sloten ze alsnog de maximale hypotheek af om zo maximaal te profiteren van hypotheekrenteaftrek. Met de bijleenregeling wil de overheid mensen daarvan weerhouden. Bovendien moet deze regeling Nederlanders stimuleren om hun overwaarde zoveel mogelijk te gebruiken om hun hypotheekschuld beperkt te houden. Zo kan een restschuld worden voorkomen.

Als je de overwaarde niet investeert in je volgende huis, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor het hypotheekbedrag ter hoogte van je niet-geïnvesteerde overwaarde.