Sinds 1 januari 2024 is het bedrag dat je kunt lenen niet alleen afhankelijk van je inkomen en de rente, maar ook van het energielabel van de woning die je wilt kopen.
Hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt lenen. In de onderstaande tabel zie je hoeveel je extra kunt lenen bij een hoger energielabel dan E, F of G.
Overigens mag je voor een woning met een lager energielabel extra lenen als je dit geld gebruikt om energiebesparende maatregelen door te voeren. Daarmee zorg je ervoor dat je woning in de toekomst mogelijk een hoger energielabel kan krijgen.
Bij Van Bruggen Adviesgroep waren we benieuwd of de nieuwe leennormen een extra effect hebben op de verduurzaming van woningen waar veel huizenbezitters al aan werken. Onze eerste conclusie? Daar lijkt het wel op.
Op 28 februari van dit jaar had 51,3% van de beschikbare woningen in de verkoop in Nederland (met een energielabel) een energielabel van minimaal B. Op 16 oktober is dat gestegen naar 55,0%. Dat betekent dat het aandeel van energiezuinige woning in 7,5 maand tijd met ruim 7% is gestegen.
Het aantal woningen met een energielabel C of D is licht gedaald van 31,8% in februari naar 30,5% in oktober. Dat komt neer op een daling van bijna 4%. De grootste daling zit echter bij het aandeel woningen met een energielabel E, F of G. Dit aandeel ging omlaag van 17,0% in februari naar 14,4% in oktober. Dat komt neer op een daling van bijna 15%.
Hoger energielabel, meer financiële ruimte kopers, hogere koopsom
Ook vóór de wijziging van de leennormen op 1 januari 2024 zagen we al dat woningen met een hoger energielabel gemiddeld een hogere koopsom opleverden dan woningen met een lager energielabel. Logisch ook! Als je een woning met een hoger energielabel koopt, heb je lagere energielasten dan bij een vergelijkbare woning met een lager energielabel. Door de nieuwe hypotheeknormen wordt dit effect waarschijnlijk versterkt. Kopers hebben namelijk meer financiële ruimte als ze een woning kopen met een hoger energielabel en kunnen dus meer voor zo’n woning betalen.
Het effect van verduurzaming op de waarde van de woning is de afgelopen tijd groter geworden, zo blijkt uit onderzoek van Brainbay. Uit hun onderzoek over het eerste kwartaal van 2023 kwam naar voren dat een labelsprong van G naar C door het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen leidde tot een waardestijging van gemiddeld 8,3%. Bij een herhaling van dit onderzoek over het eerste kwartaal van 2024 was dit percentage gestegen naar 11,3%. Ook voor de meeste andere labelsprongen zien we een stijging, zie hierna.
Onderzoeksresultaten 1e kwartaal 2023:
Onderzoeksresultaten 1e kwartaal 2024:
Verduurzamen loont
Het verduurzamen van een woning leidt dus niet alleen direct tot lagere energielasten, maar je woning stijgt ook in waarde. Je doet er als huiseigenaar goed aan om te kijken hoe jij je woning kunt verduurzamen.
Het zou daarbij helpen als de overheid een minder wispelturig beleid hanteert. Voor huiseigenaren is er bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over de salderingsregeling bij zonnepanelen en andere richtlijnen. Zo werd het ene moment een hybride warmtepomp verplicht gesteld en werd dit later weer ingetrokken. Ook is de subsidiepot voor verduurzaming het ene jaar meer gevuld dan het andere jaar en wijzigen de maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie steeds. Dit brengt huiseigenaren aan het twijfelen wanneer ze moeten verduurzamen en wat ze moeten verduurzamen.
Die twijfel is zonde, want de kans is groot dat je als huiseigenaar veel verduurzamingsmaatregelen snel terugverdient. Dat geldt zeker als je niet alleen naar de terugverdientijd dankzij de lagere energielasten kijkt, maar ook rekening houdt met de waardestijging van je woning.