Het is regelmatig te horen. Veel mensen denken dat we gemiddeld eens in de 7 jaar verhuizen. Maar is dat echt zo? Het antwoord is ‘Nee’. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verhuisden in 2023 1,73 miljoen mensen. In Nederland woonden in 2023 17,88 miljoen Nederlanders. Dat betekent dat bijna 10% van de mensen in 2023 verhuisde, ofwel ongeveer eens in de 10 jaar.
Hoe vaak verhuizen we gemiddeld?
Met een gemiddelde levensverwachting van 80,3 jaar voor mannen en 83,3 jaar voor vrouwen verhuizen we in ons leven gemiddeld 8,5 keer.
Dit gemiddelde is gebaseerd op het hele leven. In bepaalde levensfasen verhuizen we vaker dan in andere jaren.
Twintigers en dertigers verhuizen het vaakst. Het is een levensfase waarin veel gebeurt en waardoor er behoefte is aan een andere woning. Meestal verhuizen twintigers en dertigers eerst omdat ze het ouderlijk huis verlaten. Andere redenen waarom mensen in deze levensfase verhuizen zijn:
• Samenwonen
• Uit elkaar gaan
• Een nieuwe baan
• Gezinsuitbreiding
Minder vaak verhuizing binnen de eigen gemeente
Nog een interessant weetje: we verhuizen de laatste jaren minder vaak binnen de eigen gemeente. Nog steeds verhuizen we iets vaker binnen de eigen gemeente (52,8%) dan naar een andere gemeente (47,2%). Maar in de jaren 2017 tot en met 2019 verhuisde nog 57,5% binnen de eigen gemeente. Een mogelijke verklaring is dat we sinds corona vaker thuis zijn gaan werken. Daardoor is de woon-werkafstand minder belangrijk voor mensen. Verder speelt mee dat in bepaalde steden woningen te duur zijn. Waardoor je wel moet verhuizen naar een andere gemeente als je een betaalbare woning wilt huren of kopen.
Verhuizen en je hypotheek
Verhuis je naar een nieuwe woning die je wilt kopen? Dan heb je een nieuwe hypotheek nodig. Een hypotheek hoort namelijk bij een specifieke woning. Blijf je bij dezelfde geldverstrekker? Dan kun je in vaak je oude hypotheekrente meenemen. Dat is gunstig als je oude hypotheek een lage rente heeft. Liefst staat die rente ook nog voor een lange periode vast. Voldoe je aan de voorwaarden van de geldverstrekker? Dan neem je de rente van je oude hypotheek mee. Voor het bedrag dat je extra leent, betaal je dan de hogere, nu geldende rente. Controleer op tijd welke voorwaarden gelden om je rente mee te nemen. Die voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Het kan je financieel veel geld kosten als blijkt dat je niet voldoet aan één van de voorwaarden.
Kortom: Er gelden dus voorwaarden om je rente mee te nemen naar je volgende woning.
Daarnaast beoordeelt de geldverstrekker opnieuw of ze jou een hypotheek willen geven. Je situatie kan zijn veranderd sinds je je vorige hypotheek afsloot. Waarschijnlijk is je inkomen veranderd of ben je van werknemer ondernemer geworden. Misschien verhuis je juist omdat er een partner bij is gekomen of dat je relatie net is geëindigd. Je geldverstrekker kan inmiddels andere regels hebben dan toen je je hypotheek afsloot.
Kortom: Ga je binnenkort op huizenjacht? Bekijk dan eerst of je bij je huidige geldverstrekker een nieuwe hypotheek kunt krijgen. Controleer ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om je lage rente mee te nemen.