Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Pas op de plaats voor markt- en hypotheekrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De afgelopen weken nam de onrust toe op de financiële markten. Beleggers zagen dat de inflatie niet hard genoeg naar beneden gaat in de Verenigde Staten en Europa. De verwachting is dat centrale banken daarom langer het huidige hoge rentebeleid zullen handhaven en mogelijk zelfs bij de volgende vergaderingen de rente nog verder verhogen.

Stevige concurrentie hypotheekrentes

De marktrentes stegen daardoor de afgelopen maanden behoorlijk. In het begin leidde dit nog niet tot hogere hypotheekrentes. Geldverstrekkers zijn namelijk voorzichtig met het verhogen van de hypotheekrentes, omdat de concurrentie iets groter is dan vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen is namelijk flink gedaald en de meeste geldverstrekkers willen graag een groter aandeel van het kleinere aantal afgesloten hypotheken binnenhalen. Maar door de forse stijging van de marktrentes moesten geldverstrekkers de afgelopen drie weken toch hun hypotheekrentes gaan verhogen. Dat betekende een stijging van in totaal ongeveer 0,25% in drie weken tijd.

Het was de vraag hoe ver de marktrentes zouden stijgen. Maar gelukkig zagen we vorige week dat de marktrentes een pas op de plaats maakten en lijkt de langer verwachte periode van hogere rentes verwerkt te zijn in de marktrentes zelf. Daarbij blijft het lastig te voorspellen wat de komende weken en maanden gaan brengen.

Inmiddels is het verschil tussen de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast en de Nederlandse kapitaalmarktrente van 10 jaar weer een stuk kleiner geworden. Wij verwachten daarom dat de komende week de gemiddelde hypotheekrentes redelijk stabiel blijven. Sommige geldverstrekkers zullen zelfs de hypotheekrente verlagen, terwijl enkele andere geldverstrekkers de hypotheekrente toch nog iets zullen verhogen.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrentes

Hypotheekrentes op of boven piek vorig jaar

De gemiddelde vaste hypotheekrentes zijn afgelopen week uitgekomen op bijna het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar. De meest populaire rente (de 10 jaar vaste rente) zit met een gemiddelde van 4,53% net één honderdste onder de piek van 4,54% van november vorig jaar. De gemiddelde 5 jaar vaste hypotheekrente staat op 4,38%. Deze rente heeft sinds 2012 niet meer zo hoog gestaan. Voor de rentes van 20 en 30 jaar vast zitten we precies op of net één honderdste boven het record van vorig jaar.

Hogere hypotheekrente, hogere maandlasten

De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente steeg in de afgelopen drie weken van 4,27% naar 4,53%. Wat betekent dat voor de hypotheeklasten?

Als uitgangspunt nemen we het gemiddelde hypotheekbedrag van woningaankopen in het afgelopen kwartaal. Dat bedrag was € 337.000,-. Door de rentestijging komen de bruto maandlasten bij een volledige annuïteitenhypotheek ongeveer € 50,- hoger uit: op ongeveer € 1.715,-. De netto maandlasten stijgen minder hard, onder andere omdat de hypotheekrente aftrekbaar is. Netto scheelt het ongeveer € 25,- per maand.

Grafiek hypotheekrenteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.