Het nieuwe pensioenstelsel: Wat houdt het in?

Het kabinet heeft in samenwerking met werkgevers- en werknemersorganisaties een pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken over pensioenen en gaat nu de nieuwe Pensioenwet in de Tweede Kamer behandelen. Uiterlijk op 1 januari 2027 moeten werkgevers, werknemers en pensioenuitvoerders alle pensioenregelingen waarin pensioenopbouw plaatsvindt hebben aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel. 

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Het doel van het vernieuwde pensioenstelsel is dat het beter aansluit op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, financiële markten en maatschappelijke ontwikkelingen. De levensverwachting is de afgelopen jaren steeds hoger komen te liggen. Mensen zijn hierdoor gemiddeld steeds langer met pensioen, waardoor er meer geld moet worden uitgekeerd. Daarnaast werd er vroeger vanuit gegaan dat je je hele leven voor één werkgever kon blijven werken. In de huidige arbeidsmarkt is dat in de meeste gevallen echter lang niet meer het geval. Voor zzp’ers is het huidige pensioenstelsel ook nadelig, omdat zij zelf voor hun pensioenvoorziening moeten zorgen en velen dit in de praktijk niet doen. Werkenden die halverwege hun carrière het pensioenfonds verlaten omdat zij als zzp’er aan de slag gaan, bouwen daardoor bijvoorbeeld vaak te weinig pensioen. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het huidige pensioenstelsel niet langer aansluit bij de huidige situatie. Hierdoor heeft het kabinet besloten een nieuw pensioenstelsel in te willen stellen.

Hoe werkt het nieuwe pensioenstelsel?

In het nieuwe pensioenstelsel wordt de pensioenpremie het uitgangspunt. Het pensioenfonds doet niet langer beloftes over de hoogte van het pensioen. De pensioenpremie wordt door het pensioenfonds belegd en houdt voor iedere deelnemer het persoonlijk vermogen bij. Dit zorgt ervoor dat voor iedereen inzichtelijk is hoeveel vermogen er voor hem/haar persoonlijk is opgebouwd. Omdat iedereen een persoonlijk pensioenvermogen opbouwt, is het voor pensioenuitvoerders mogelijk om voor verschillende groepen mensen, verschillende mate van risico te nemen bij het beleggen. Jonge mensen zitten bijvoorbeeld nog ver van hun pensioen en hebben hun pensioenvermogen dus niet op de korte termijn nodig. Voor deze groep kan dan met meer risico worden belegd dan voor ouderen die hun vermogen wel op korte termijn op willen nemen. Zo biedt het nieuwe stelsel meer zekerheid over de hoogte van je pensioen naarmate je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Kortom is het nieuwe pensioenstelsel een stuk persoonlijker ingericht, waardoor het beter aansluit op jouw situatie.

Ben je op zoek naar persoonlijk pensioenadvies? Plan geheel vrijblijvend een eerste afspraak in bij één van onze adviseurs. Zij kunnen je alles vertellen over jouw pensioenmogelijkheden.

Maak een afspraak