Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Veelgestelde belastingvragen tijdens spreekuur Telegraaf

Afgelopen maandag 16 maart hield de Telegraaf ‘het Belastingspreekuur’. De Telegraaf vroeg experts van verschillende bedrijven om te helpen bij de beantwoording van de vele belastingvragen. Van Bruggen Adviesgroep heeft een groot aantal vragen rond de eigen woning beantwoord.

We zetten een aantal interessante vragen en de antwoorden hieronder op een rij:

Zijn de hypotheekrente en de eenmalige financieringskosten van de Overwaarde hypotheek van de ABN AMRO aftrekbaar? 

Nee, deze zijn niet aftrekbaar. De Overwaarde hypotheek van de ABN AMRO wordt niet gebruikt voor de eigen woning, maar heeft een consumptief doel. Dat betekent dat de hypotheek niet gezien wordt als een zogenaamde eigen woning schuld. Met als gevolg dat de hypotheekrente en de financieringskosten niet aftrekbaar zijn. Alleen als je met de Overwaarde hypotheek ook een oude lening hebt meegefinancierd, is over dat deel de hypotheekrente wel aftrekbaar en zijn de financieringskosten per rato van dat deel ook aftrekbaar. 

Ik heb een tweede woning in het buitenland, waar ik in het buitenland al belasting over betaal. Moet ik in Nederland dan ook nog belasting betalen? 

In beginsel geldt dat dubbele belasting voorkomen wordt. Dat betekent dat je bij de belastingaangifte een vrijstelling ter voorkoming van dubbele inkomstenbelasting kunt aangeven. Vroeger leidde die vrijstelling er toe dat je in Nederland per saldo geen belasting hoefde te betalen over deze bezitting. Sinds 2017 is er sprake van een wijziging van de berekening van de vermogensrendementsheffing. Die kan ertoe leiden dat je alsnog een bepaald bedrag aan belasting in Nederland moet betalen.

Als ik in 2019 een hypotheek heb afgesloten met meerdere leningdelen, hoe moet ik dan de financieringskosten (zoals taxatiekosten, hypotheekadvies, NHG kosten, hypotheekaktekosten enzovoort) opgeven?

Van de Belastingdienst mag je kiezen: je mag alle financieringskosten opgeven bij één leningdeel of je verdeeld de financieringskosten over de verschillende leningdelen.

Bij de bijleenregeling wordt gekeken naar de overwaarde in de woning. Als ik in de afgelopen jaren een verbouwing heb gedaan en die met eigen spaargeld heb betaald, verminderd dit dan de eigenwoningreserve?

Een verbouwing die gefinancierd is met eigen geld heeft geen invloed op de eigenwoningreserve. In de rekentool van de Belastingdienst wordt wel gevraagd of je een verbouwing hebt gedaan. Want als je een extra hypotheek hebt afgesloten voor de financiering van de hypotheek dan leidt deze hypotheek wel tot een lagere eigenwoningreserve.

Waar kan ik bij de belastingaangifte aangeven dat ik geen of een kleine hypotheek heb, zodat de wet Hillen kan worden toegepast?

Bij de belastingaangifte moet je zelf de hypotheekrente aangeven en de WOZ-waarde (vaak al vooraf ingevuld). Je kunt niet zelf het aftrekbedrag invullen voor de wet Hillen. Dit wordt automatisch berekend door de Belastingdienst en kun je terug zien op de resultatenpagina.

Zijn de administratiekosten die ik betaald heb aan de geldverstrekker voor rentemiddeling ook aftrekbaar?

Ja, die zijn aftrekbaar.

Belastingaangifte vaak niet eenvoudig

De belastingaangifte is makkelijker geworden dankzij de vele gegevens die vooraf ingevuld zijn. Maar zodra je niet een standaard geval bent, blijkt dat er een wirwar aan belastingregels is, waar veel belastingplichtigen niet in één keer uitkomen. En een niet standaard geval ben je al als je bijvoorbeeld verhuisd bent het afgelopen jaar. Let dan bijvoorbeeld goed op dat je geen aftrekposten vergeet, bijvoorbeeld posten die niet automatisch door de Belastingdienst van tevoren worden ingevuld, zoals taxatiekosten notariskosten voor de hypotheekakte, NHG-kosten, hypotheekadvieskosten, enzovoort.

Was je vorige woning ook een koopwoning, dan had je tijdelijk twee woningen en tijdelijke dubbele lasten. Hoe zit het dan met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente en de bijtelling van het eigenwoningforfait? En dan komt de bijleenregeling ook nog om de hoek kijken en worden allerlei lastige vragen gesteld over je hypotheekverleden.

Maar ook andere complexe zaken komen voorbij zetten, zoals de afkoop van een levensverzekering, echtscheiding en oversluiten. Op onze site kun je op een aantal belastingvragen het antwoord vinden rond de eigen woning.

Belastingwetgeving eigen woning kluwen wol

Dat het invullen van de eigen woning gegevens van een belastingaangifte in bijzondere situaties zo ingewikkeld is geworden is niet zo vreemd. Om de zoveel jaar komt er een stukje nieuwe wetgeving bij, zonder dat veelal de oudere wetgeving vervalt. Daardoor wordt er heel veel gevraagd van belastingplichtigen, die soms wel hun hypotheekverleden tot 2001 terug moeten herleiden. Dat is vaak onbegonnen werk.

Heeft de Belastingdienst dan niet al die gegevens? Je zou het wel verwachten, maar dat is vaak maar voor een deel het geval. Zo blijft het de komende jaren waarschijnlijk nog puzzelen. Totdat waarschijnlijk op een bepaald moment een kabinet besluit om de belastingregels rond de eigen woning grondig te vereenvoudigen.