Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Persbericht- Stijging hypotheekrente nabij

Geschreven door: Michiel Meijer Algemeen Directeur

Apeldoorn 18 maart 2020- Van Bruggen Adviesgroep voorspelt een stijging van de hypotheekrentes als gevolg van de economische gevolgen van het coronavirus. De afgelopen tijd zijn de hypotheekrentes alleen maar gekelderd, maar de impact van corona op de economie verandert volgens de adviesketen de situatie. Van Bruggen Adviesgroep constateert daarentegen ook dat het absorptievermogen van geldverstrekkers op orde is en dat zij gezonde marges hebben.

“De situatie is nu anders dan voorheen”, vertelt algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep Michiel Meijer. “Beleggers die geld willen lenen aan bedrijven die in zwaar weer raken, zien grotere risico’s en vragen daarom een hogere rente. Tenminste als ze al geld willen lenen. Die grotere risico’s gelden nu zeker inmiddels ook voor banken. Ook zij moeten een hogere rente betalen als ze geld willen lenen.”

Geldverstrekkers hebben gezonde marges

Desondanks constateert Van Bruggen Adviesgroep ook dat geldverstrekkers gezonde marges hebben en weerbaar zijn. Daarnaast is er volgens Van Bruggen Adviesgroep nog steeds sterke en gezonde concurrentie tussen diverse geldverstrekkers. Dat is volgens de adviesketen wellicht de oorzaak dat een stijging van de hypotheekrente vooralsnog uitblijft. Het is nog gissen wat in de komende weken en maanden de gevolgen van het coronavirus gaan zijn op het aantal hypotheekaanvragen. Meijer voorspelt dat het virus zijn effect kan hebben op de markt: “Ondanks de sterke concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt zal een stijging van de marktrente zich vroeg of laat ook echt vertalen in een stijging van de hypotheekrentes.”

Kapitaalrente loopt op

De maatregelen die de overheid in de afgelopen dagen heeft af- en aangekondigd hebben grote gevolgen. Ook voor de kapitaalmarktrente. Die is in de afgelopen dagen met een half procent fors gestegen. Geldverstrekkers zullen huiverig zijn om als eerste de hypotheekrente te verhogen en sommige geldverstrekkers hebben hypotheekgeld nog tegen de oude, lage rente op de plank liggen. Het wanneer staat dus nog niet vast maar dat de hypotheekrente snel stijgt lijkt een zekerheid.

Over Van Bruggen Adviesgroep

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaardijdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.