Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Oversluiten met NHG? Meer dan alleen een lagere rente.

In het eerste half jaar nam het aantal hypotheken toe dat met NHG werd afgesloten, van 56.500 in het eerste half jaar van 2019 naar 66.300 in het eerste half jaar van 2020. Maar omdat het totaal aantal afgesloten hypotheken nog veel harder groeide, zijn er in 2020 verhoudingsgewijs minder hypotheken met NHG afgesloten.

Vooral bij oversluitingen is het percentage hypotheken dat met NHG wordt afgesloten erg laag. Dat heeft meerdere oorzaken.

Kostengrens en minder flexibiliteit

In de eerste plaats geldt voor een grote groep oversluiters dat de waarde van hun woning inmiddels boven de maximale NHG grens van € 310.000 is gestegen. Ook moet de volledige hypotheek besteed worden om de oude hypotheek af te lossen, het betalen van de kosten van de financiering of een eventuele kwaliteitsverbetering. Wil je daarnaast nog iets extra meelenen dan kom je dus niet voor NHG in aanmerking.

Minder rentevoordeel

Bij de aankoop van een woning wordt vaak beperkt eigen geld ingebracht, waardoor een hypotheek met NHG veelal een rentevoordeel oplevert van 0,4% à 0,7%. De renteopslag die je betaalt bij een hypotheek zonder NHG verschilt per geldverstrekker, rentevaste periode en hoeveel je precies leent in verhouding tot de waarde van de woning. De kosten van NHG bedragen 0,6% van het hypotheekbedrag, dus die heb je binnen 1 á 2 jaar al terugverdiend.

Voor oversluiters is de renteopslag voor hypotheken zonder NHG vaak veel kleiner. In de afgelopen jaren hebben ze fors geprofiteerd van de gestegen huizenprijzen, waardoor de hypotheek nu in verhouding tot de waarde van de woning een stuk kleiner is geworden. Vaak is de renteopslag nog maximaal 0,1% à 0,2% of is er zelfs helemaal geen sprake van een renteopslag. Het rentevoordeel van NHG is dus afwezig of veel kleiner, waardoor de terugverdienperiode langer is.

Extra achtervang

Maar corona maakt inzichtelijk dat een lening van NHG meer is dan alleen een lagere rente. Veel huizenbezitters met een NHG hypotheek die door corona geconfronteerd werden met een lager of wegvallend inkomen en onvoldoende buffer hadden, konden de afgelopen maanden gebruik van de woonlastenfaciliteit van NHG. Die maakt het mogelijk om tijdelijk geen of minder rente- en aflossing te betalen.

Ook als je een hypotheek hebt zonder NHG, zijn de meeste geldverstrekkers bereid om tijdelijk een betalingsregeling te treffen met een in problemen verkerende woonconsument. Maar door de borgstelling van NHG bij de woonlastenfaciliteit zijn er onder NHG vaak wat eerder en ruimere mogelijkheden dan bij een hypotheek zonder NHG.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.