Als je een nieuwe hypotheek afsluit dan is één van de belangrijkste beslissingen die je over je nieuwe hypotheek moet nemen voor hoeveel jaar je de rente vastzet. Je financieel adviseur staat dan uitgebreid stil bij deze keuze en kijkt daarbij goed naar je wensen en financiële mogelijkheden. Want het is niet zo dat er één keuze is, bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar vaste rente, die voor iedereen het beste uitpakt. Bij een korte rentevaste periode betaal je een lagere rente waardoor je bij een annuïteitenhypotheek ook sneller aflost. Dat heeft weer een dempende werking op je hypotheeklasten als aan het einde van je rentevaste periode de rente stijgt. Terwijl het voordeel van een lange rentevaste periode juist weer is dat je langer zekerheid hebt over de hoogte van je hypotheeklasten. Het is daarbij verstandig te overleggen met je financieel adviseur. Die staat uitgebreid stil bij deze keuze.
Je financieel adviseur laat je zien wat de gevolgen zijn als aan het einde van een rentevaste periode de rente stijgt of daalt. Zodat je weet wat de gevolgen daarvan zijn voor je maandlast. Op die wijze kun je samen met je adviseur een weloverwogen keuze maken van de rentevaste periode die bij jou past en weet je ook welke risico’s er zijn als de rente stijgt.
Vlak voor je rentevaste periode afloopt, krijg je van je geldverstrekker een brief met daarin de keuze uit een aantal rentevaste periodes en de daarbij behorende rente. Je kunt makkelijk een vinkje zetten en de rente wordt vastgezet voor een nieuwe rentevaste periode. Maar je neemt dan een beslissing op basis van beperkte gegevens. Er zit bijvoorbeeld geen stresstest bij, waarin getoond wordt wat de gevolgen zijn voor je hypotheeklasten als de rente aan het einde van de nieuwe rentevaste periode omhoog gaat. Daarom is advies net zo belangrijk bij het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Bovendien kan je adviseur aan het einde van een rentevaste periode nog veel meer voor je betekenen. Heb je een lening zonder Nationale Hypotheek Garantie dan kan de renteopslag misschien wel verlaagd worden als de waarde van de woning is gestegen.
Bij een (bank-)spaarhypotheek gaan je netto maandlasten slechts beperkt omlaag of ze stijgen zelfs omdat de spaarpremie of -inleg omhoog gaat bij een lagere rente. Heb je deels een (bank-)spaarhypotheek en deels een aflossingsvrije hypotheek dan kan het mogelijk interessant zijn om te variëren in de keuze van de rentevaste periode.
Misschien zit je wel bij een relatief dure geldverstrekker en is het interessant om over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Of misschien is dit het moment om nog eens goed naar je hypotheek te kijken: hoe pensioenbestendig is bijvoorbeeld je huidige hypotheek? Kortom, het inschakelen van een financieel adviseur bij het verlengen van je rentevaste periode levert een meer afgewogen en vaak voordeliger keuze op.
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.