Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Opnieuw groot aantal hypotheekrenteverhogingen

In de afgelopen week verhoogden weer een groot aantal geldverstrekkers hun hypotheekrentes, maar de verhogingen waren over het algemeen een stukje lager dan de week ervoor en het aantal verhogingen was iets kleiner dan de week ervoor.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrentes

In de linker grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrentes in het afgelopen jaar. De rechter grafiek laat alleen de ontwikkeling zien in 2020. Een paar zaken die opvallen:

• De stijging van de gemiddelde hypotheekrentes in de afgelopen weken is slechts een kleine stijging, vergelijkend met de enorme verlaging die we de afgelopen 12 maanden hebben gezien.

• De stijging van de gemiddelde hypotheekrentes is het grootst voor de populaire rentevaste perioden 10 en 20 jaar vast met bijna 0,15%-punt.

• De meeste gemiddelde hypotheekrentes liggen nu net iets onder of net iets boven het niveau van begin dit jaar (zie rechter grafiek).

Gemiddelde renteontwikkeling met NHG 2019 tot 2020

Geldverstrekkers vergelijken

De hypotheekrenteverhogingen volgen op het stijgen van de marktrentes. Als gevolg van de eerste golf aan renteverhogingen zijn enorm veel hypotheekaanvragen ingediend. Geldverstrekkers hebben moeite om die allemaal te verwerken. Om de instroom te beperken helpt het dan meestal om de hypotheekrente iets verder te verhogen. Niet alle geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente op dezelfde momenten en in dezelfde mate. Een paar prijsvechters besloten pas laat tot een eerste verhoging en toen ze dat deden, ging het ook om een beperkte stijging bij een beperkt aantal rentevaste periodes. De verschillen nemen daardoor toe, waardoor het interessanter is om meerdere geldverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Hypotheekrenteontwikkeling met Nationale Hypotheek Garantie

Zo hebben sommige geldverstrekkers hun 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG al verhoogd met 0,3%-punt in de afgelopen weken, terwijl bepaalde prijsvechters nog geen of slechts een kleine verhoging van 0,05%-punt doorgevoerd hebben. Dat is ook goed te zien als we de hypotheekrenteontwikkeling laten zien bij een aantal geldverstrekkers. In onderstaande afbeelding zie je de renteontwikkeling van 10 jaar vast met NHG bij de drie grootbanken (waarbij wij de tarieven zonder duurzaamheidskorting hebben genomen) en twee prijsvechters.

Hypotheekrenteontwikkeling 10 jaar vast met NHG in 2020

Meer hypotheekrente nieuws vind je op deze pagina.