Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Open Huizen Dag 30 maart: bepaal vóóraf je financiële mogelijkheden

Zaterdag 30 maart is van 11.00u tot 15.00u de NVM Open Huizen Dag, waarbij verkopers huizen openstellen voor bezichtiging voor geïnteresseerde kopers.

Bepaal vóóraf je financiële mogelijkheden

Of je nu een starter bent of doorstromer, of je nu een huis bezoekt tijdens de Open Huizen Dag of een gewone bezichtiging; zorg ervoor dat je eerst bij een financieel adviseur bent geweest en je financiële ruimte weet. Op allerlei websites kun je een snelle berekening laten maken wat je kunt lenen. Maar dat is gebaseerd op een gemiddelde klant en niet op jouw specifieke situatie.

Zekerheid over je woonlasten

Op websites wordt voor het gemak vaak uitgegaan van een rente van 10 jaar vast, maar als je eigenlijk meer zekerheid wilt, dan betaal je bij 20 jaar een hogere rente en kun je iets minder lenen. Je hebt dan uiteindelijk wel veel langer zekerheid over de hoogte van je hypotheeklasten. Bepaal daarom samen vooraf met je adviseur hoe lang je de rente vast wil zetten en koop niet eerst een te dure woning om er vervolgens achter te komen dat die alleen betaalbaar is als je de rente 10 jaar vast zet. Veel websites berekenen wat je kan lenen, maar veel belangrijker is wat je wílt lenen. Want elk huishouden heeft een verschillend uitgavenpatroon.

Voorbeelden: drie huishoudens met dezelfde maximale hypotheek

Stel er zijn drie verschillende huishoudens, drie verschillende uitgavenpatronen, maar wel dezelfde maximale hypotheek:

  • Huishouden 1: Man en vrouw, geen kinderen. Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand.
  • Huishouden 2: Man en vrouw, 2 kinderen (3 en 6 jaar). Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand. Kinderen gaan 4 dagen in de week naar de kinderopvang.
  • Huishouden 3: Man en vrouw, 2 kinderen (3 en 6 jaar). Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand. Kinderen worden na school opgevangen door opa en oma.

Deze drie huishoudens kunnen volgens geldverstrekkers alle drie evenveel lenen. Maar hoeveel geld elk van deze huishoudens per maand overhouden om aan woonlasten te besteden, verschilt. Kinderen kosten geld en helemaal als ze naar de kinderopvang gaan. Het eerste huishouden zal veel meer geld kunnen besteden aan woonlasten dan huishouden 2 en zou zich een hogere hypotheek kunnen veroorloven.

Andere uitgaven

In het voorgaande voorbeeld is alleen gekeken naar het aspect kinderen, maar er spelen natuurlijk veel meer zaken een rol die bepalen hoeveel geld je per maand overhoudt voor wonen. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als:

  • Heb je een auto of reis je met het openbaar vervoer?
  • Heb je een eigen auto of een auto van de zaak?
  • Bij een eigen auto: wat voor auto heb je (oud/nieuw) en hoeveel kilometers maak je?
  • Geef je veel geld uit aan kleding of juist niet?
  • Waarheen, hoe en hoe vaak ga je op vakantie?
  • Welke sport doe je of hobby heb je en hoeveel kosten maak je daarvoor?
  • Enzovoort …

Omdat elk huishouden verschilt, is het advies om voordat je huizen gaat kijken, eerst een budgettering te maken. Dat houdt in dat je al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij zet. Dan kun je goed bepalen hoeveel je per maand aan je woonlasten kunt uitgeven. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen en aangeven welk hypotheekbedrag bij die maandlasten past en aan welke prijsklasse je qua woning kunt denken. Vervolgens kan je adviseur controleren of je het bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen.

Wil je tips voor jouw huizenroute op 30 maart? Lees ze hier. Ook vind je hier een handige checklist om mee te nemen.

Maak een afspraak