Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde rentevaste periode in zicht? Win advies in!

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, dan is één van de belangrijkste beslissingen die je over je nieuwe hypotheek moet nemen voor hoeveel jaar je de rente vastzet.

Je financieel adviseur staat dan uitgebreid stil bij deze keuze en kijkt daarbij goed naar je wensen en financiële mogelijkheden. Het is namelijk niet per definitie zo dat voor iedereen bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vast het beste is. Bij een korte rentevaste periode betaal je een lagere rente waardoor je bij een annuïteitenhypotheek ook sneller aflost. Dat heeft weer een dempende werking op je hypotheeklasten als aan het einde van je rentevaste periode de rente stijgt. Terwijl het voordeel van een lange rentevaste periode juist weer is dat je langer zekerheid hebt over de hoogte van je hypotheeklasten.

Stresstest: rentescenario

Je financieel adviseur laat je zien wat de gevolgen zijn als aan het einde van een rentevaste periode de rente stijgt of daalt, zodat je weet op welke wijze je maandlasten kunnen stijgen of juist dalen. Op die wijze kun je samen met je adviseur een weloverwogen keuze maken welke rentevaste periode bij jou past en weet je ook welke risico’s er zijn als de rente stijgt.

Geen stresstest bij nieuw renteaanbod

Vlak voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je van je geldverstrekker een brief met daarin de keuze uit een aantal rentevaste periodes en de daarbij behorende rente. Je kunt gemakkelijk een vinkje zetten en de rente wordt vastgezet voor een nieuwe rentevaste periode. Maar je neemt dan een beslissing op basis van beperkte gegevens. Er zit bijvoorbeeld geen stresstest bij, waarin aangetoond wordt wat de gevolgen zijn voor je hypotheeklasten als de rente aan het einde van de nieuwe rentevaste periode omhoog gaat. Daarom is advies net zo belangrijk bij het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Advies: een adviseur kijkt verder

Bovendien kan je adviseur aan het einde van een rentevaste periode nog veel meer voor je betekenen. Heb je een lening zonder NHG, dan kan de rente-opslag misschien wel verlaagd worden als de waarde van de woning is gestegen. Bij een (bank-)spaarhypotheek gaan je netto maandlasten maar beperkt omlaag of stijgen zelfs omdat de spaarpremie of -inleg omhoog gaat bij een lagere rente. Heb je deels een (bank-)spaarhypotheek en deels een aflossingsvrije hypotheek, dan kan het mogelijk interessant zijn om te variëren in de keuze van de rentevaste periode. Misschien zit je wel bij een relatief dure geldverstrekker en is het interessant om over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Of misschien is dit het moment om nog eens goed naar je hypotheek te kijken: hoe pensioenbestendig is bijvoorbeeld je huidige hypotheek?

Kortom, een gesprek met een adviseur kan je veel opleveren.

Maak direct een afspraak