Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Staat uw rente nog een korte periode vast?

Als uw rente nog voor een korte periode vast staat, is het misschien nu wel het goede moment om uw hypotheek om te zetten naar een langere rentevaste periode. De kans op een substantiële verdere rentedaling is kleiner geworden en de kans op een rentestijging groter, zeker op de middellange termijn van een half jaar.

Uw mogelijkheden

1. Oversluiten bij uw eigen geldverstrekker U betaalt een vergoeding/boete omdat u uw rentecontract openbreekt maar hebt daarna wel duidelijkheid over uw hypotheeklasten over de periode van de nieuwe rentevaste periode. Hoe korter uw resterende rentevaste periode hoe kleiner de boete en hoe eerder dit interessant is.

2. Rentemiddeling bij uw eigen geldverstrekker Ook dan gaat u meteen naar een lagere rente, alleen hoeft u de vergoeding/boete dan niet direct te betalen maar wordt de vergoeding verwerkt in een iets hogere rente. Het is belangrijk om u goed te laten adviseren omdat een groot aantal geldverstrekkers extra kosten versleutelt in de rente of vervelende voorwaarden invoert. Deze variant is vooral interessant als u niet over spaargeld beschikt om de boeterente in één keer te betalen.

3. Oversluiten naar een goedkopere en/of betere geldverstrekker Soms is het interessant om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld omdat u bij een relatief dure geldverstrekker zit en er andere geldverstrekkers zijn die veel goedkoper zijn. U moet dan uiteraard wel de extra kosten goed maken die horen bij het overstappen.

4. Verhuizen Dit klinkt misschien als een radicale oplossing, maar al veel andere mensen hebben voor deze oplossing gekozen. Vooral als die samen valt met de wens om naar bijvoorbeeld een grotere woning te verhuizen. Ook als uw rente nog lang vaststaat, is dit een prima oplossing omdat u bij de meeste geldverstrekker boetevrij mag aflossen bij verkoop van uw woning en u voor de nieuwe hypotheek kunt profiteren van de huidige lage rente. Dankzij de lagere rente woont u voor hetzelfde geld, of net iets meer, in een grotere woning.

5. Afwachten Het is moeilijk om te voorspellen welke richting de hypotheekrente de komende paar maanden precies op gaat. Als de hypotheekrente gelijk blijft of nog iets daalt dan is het achteraf gezien gunstig geweest als u gewoon afgewacht hebt. Onze verwachting is dat de hypotheekrente hoogstens nog heel licht zal dalen de komende maanden, voordat op middellange termijn de rente omhoog gaat. Belangrijk is dat als u voor afwachten kiest, u goed de ontwikkeling van de hypotheekrente in de gaten houdt.