Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Extra aantrekkelijk nog in 2018 over te sluiten

Afgelopen augustus zagen we dat ongeveer 1 op de 3 hypotheken betrekking had op een oversluiting. Wat deze oversluiters nog niet wisten, is dat oversluiten in 2018 veelal gunstiger is dan wachten tot 2019. In ieder geval wat betreft de aftrekbaarheid van de kosten.

Extra interessant om in 2018 over te sluiten

Met de nieuwe belastingschijven voor 2019 is het voor middeninkomens namelijk extra aantrekkelijk om een oversluiting nog in 2018 uit te laten voeren. U kunt de boeterente en andere bijkomende financiële kosten nog tegen het huidige, hogere tarief aftrekken.

Een voorbeeld

Stel, u heeft een hypotheek van € 240.000 en betaalt nu een rente van 5%, die nog een paar jaar vast staat. Stel, de boeterente bedraagt € 12.000 en de andere bijkomende financiële kosten, zoals notaris, financieel advies en taxatie bedragen € 4.000; in totaal € 16.000. In de berekening zijn we voor de eenvoud even uitgegaan van een aflossingsvrije hypotheek en laten we het eigenwoningforfait buiten beschouwing.

Uitgaande van een middeninkomen, krijgt u als de hypotheek nog in 2018 passeert € 6.536 terug bij de belastingaangifte. Zou u diezelfde oversluiting doen in januari 2019 dan krijgt u in 2020 bij de belastingaangifte van 2019 ‘slechts’ € 6.096 terug.

Overigens is voor veel huishoudens de belangrijke reden om nu over te sluiten dat ze daarmee de huidige lage hypotheekrente vast kunnen leggen. Daarmee krijgen ze de zekerheid over de toekomstige hypotheeklasten en hoeven ze zich voor langere tijd niet meer druk te maken over een eventuele rentestijging.

Alternatieven

In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een oversluiting naar een andere geldverstrekker maar of dit de meest interessante optie is, hangt af van de persoonlijke situatie. In sommige gevallen is een interne oversluiting bij de eigen geldverstrekker gunstiger. Als er weinig spaargeld is, kan rentemiddeling bij de eigen geldverstrekker een goed alternatief zijn. Tot slot, een radicaal alternatief, maar zeker interessant als u te maken krijgt met een grote boete, kunt u denken aan verhuizen. U kunt dan meestal boetevrij aflossen en verhuizen naar een grotere woning terwijl de hypotheeklasten maar licht toenemen.

Wilt u uw mogelijkheden hierin bespreken met een financieel adviseur?

Maak direct een afspraak