Die tijd van het jaar… de belastingaangifte

Het is weer tijd voor de belastingaangifte! Vanaf 1 maart en vóór 1 mei dient u de jaarlijkse aangifte te doen.

Dat kan dit jaar online met Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app ‘Aangifte 2017’. De app kan overigens niet door iedereen gebruikt worden: heeft u bijvoorbeeld in 2017 een woning gekocht of verkocht of heeft u een restschuld voor een vroegere woning, dan kan de app niet gebruikt worden.

Vooraf ingevulde gegevens

De Belastingdienst bezit al een groot aantal gegevens van u, zoals wie u bent, waar u woont, bij wie u werkt en wat uw loon is, de hypotheekrente die u betaalde in 2017, de WOZ-waarde van uw eigen woning en uw vermogen. Deze gegevens staan al ingevuld. Toch moeten ze nog wel goed gecontroleerd worden, want u bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die u instuurt.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat als u de aangifte gaat doen, u alle documenten bij de hand heeft, zoals de jaaropgave van uw werkgever, het jaaroverzicht van uw hypotheek, de WOZ-waarde van de gemeente en de jaaroverzicht(en) van banken en verzekeraars waar u spaart of belegt. Let op: bij de WOZ-waarde gaat het niet om de WOZ-waarde die u recent heeft ontvangen, maar die van vorig jaar.