Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheek grotendeel afgelost? Let op!

De Wet Hillen is in 2005 in het leven geroepen om mensen te stimuleren om een hypotheekschuld sneller af te lossen. In 2005 gold er namelijk nog geen verplichting om af te lossen. Die verplichting is in 2013 wel ingevoerd.

Wat houdt de Wet Hillen in?

De regeling komt er eigenlijk op neer dat uw eigenwoningforfait vervalt wanneer die hoger is dan uw hypotheekrenteaftrek. Uw voordeel: u betaalt dus minder inkomstenbelasting. Een rekenvoorbeeld: heeft u een huis van € 300.000,- dan zou u normaal gesproken een bijtelpost voor het eigenwoningforfait hebben van € 2.250,-. Stel dat u nog een kleine hypotheek hebt van € 50.000,- tegen een rente van 2%: dan betaalt u in totaal € 1.000,- aan hypotheekrente. Zonder de Wet Hillen zou u per saldo over € 1.250,- inkomstenbelasting moeten betalen en dankzij de Wet Hillen hoeft dat dus niet.

Afbouw Wet Hillen in 30 jaar

De coalitie gaat de Wet Hillen in 30 jaar tijd afbouwen. Dat betekent dat het de schatkist heel veel geld gaat kosten als steeds meer huishoudens onder de Wet Hillen gaan vallen. Huishoudens die onder de Wet Hillen vallen moeten er dus rekening mee houden dat de komende jaren ze toch steeds iets meer eigenwoningforfait bij moeten gaan tellen. Gelukkig gaat het in kleine stapjes en is de maatregel uitgespreid over 30 jaar. Overigens gaat het hier om een voorstel en kan zeker over dit onderwerp nog een fel debat verwacht worden in de Tweede en Eerste Kamer.