Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Aflossen op aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan heeft u op dit moment lagere maandlasten, maar moet u alsnog straks de hypotheek kunnen aflossen. Hoe?  

Volgens de Autoriteit Financiële Markten heeft ongeveer 30% van de woningbezitters een volledig aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, u betaalt alleen rente. Deze hypotheek wordt veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen/aflossingsvormen. Doordat u profiteert van de maximale belastingteruggave zijn uw netto maandlasten laag. Het grote nadeel is dat u geen vermogen opbouwt doordat u niet aflost. Na 30 jaar, afloopdatum van de hypotheek, of op het moment dat u verhuist, betaalt u de hypotheek terug aan de geldverstrekker. Dit kan door middel van eigen geld of de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Risico

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u dus niet af te lossen op uw hypotheek. Dit kan fijn zijn vanwege de lage maandlasten, maar het brengt ook een risico met zich mee. Aan het eind van de looptijd kunt u als huiseigenaar mogelijk in de problemen komen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat uw pensioeninkomen aanzienlijk lager kan zijn dan uw huidige inkomen. Daarnaast is de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar. Zijn de hypotheeklasten zonder hypotheekrenteaftrek en met een lager inkomen dan nog betaalbaar? Dit kan ook reden zijn van een geldverstrekker om geen nieuwe hypotheek te verstrekken.

Het kan dus een goed idee zijn om toch af te lossen op uw aflossingsvrije hypotheek of in ieder geval de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Uw financieel adviseur kan u hierbij helpen. Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.

Maak direct een afspraak