Eén van de belangrijkste hypotheekvoorwaarden is de verhuisregeling, we zien dat in de meeste voorwaarden van geldverstrekkers deze regeling niet in alle situaties mogelijk is.
Met de lage hypotheekrentes van dit moment zetten veel consumenten de rente lang vast. De meest populaire rentevaste periode is nog altijd 10 jaar maar nog langere periodes zoals 20, 15 en zelfs 30 jaar vast komen steeds vaker voor. Omdat bij een lange rentevaste periode de kans groter is dat je in die periode een nieuwe woning koopt, is het belangrijk om te weten dat de geldverstrekker een goede en duidelijke verhuisregeling heeft.
Een verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, houdt in dat je de huidige lage rente mee mag nemen naar je nieuwe woning als op het moment van verhuizen de hypotheekrente (veel) hoger staat. Omdat de rente nu historisch laag staat is de kans groot dat in de toekomst de rente hoger zal zijn en is dit één van de belangrijkste hypotheekvoorwaarden om goed te bekijken.
Goed nieuws: bijna alle geldverstrekkers kennen verhuisregeling
Bijna alle geldverstrekkers kennen een verhuisregeling. Wel verschillen de voorwaarden. Zo mag er bij sommige geldverstrekker maximaal 3 maanden zitten tussen de verkoop van de oude woning (en passering bij de notaris) en de aankoop van de nieuwe woning (en passering) bij de notaris. Terwijl bij een andere geldverstrekker er 24 maanden tussen mag zitten. Het meest gangbare is 6 maanden.
Omdat je niet in een glazen bol kunt kijken óf je gaat verhuizen en al helemaal niet binnen hoeveel maanden je dan een nieuwe woning hebt, is het uiteraard prettig als je hier wat speling in hebt. Zo is het bijvoorbeeld ook van de marktomstandigheden afhankelijk of jij als koper makkelijk eisen kunt stellen aan een snelle passeerdatum of dat de verkoper hier meer bepalend in kan zijn.
Niet geregeld in de meeste voorwaarden: wat als je tijdelijk twee huizen hebt?
In de voorwaarden van bijna alle geldverstrekkers staat dat eerst de huidige woning verkocht moet zijn en dat de hypotheek afgelost is om gebruik te mogen maken van de verhuisregeling. In de praktijk zien we vaak dat een klant tijdelijk twee woningen heeft. De klant koopt een nieuwe woning en verkoopt daarna zijn huidige woning. Omdat de klant nog wat wil klussen of misschien zelfs wil verbouwen is de passering van de nieuwe hypotheek vaak eerder dan de passering van de oude woning en aflossing van de oude hypotheek.
Naar de letter van de voorwaarden betekent dit dat je dan geen gebruik kunt maken van de verhuisregeling. Wat je mogelijk duizenden euro’s kan kosten als de hypotheekrente op dat moment veel hoger staat.
Nu is hier door geldverstrekkers best wel een oplossing voor te bedenken en een enkele geldverstrekker heeft dit gelukkig ook in zijn voorwaarden opgenomen. Heb je tijdelijk twee woningen dan mag je de oude hypotheek en de oude rente meenemen naar de nieuwe hypotheek, over de oude hypotheek betaal je de dan geldende variabele hypotheekrente.
Maar zoals aangegeven, de meeste geldverstrekkers hebben dit niet in hun voorwaarden opgenomen. Dat betekent dat je afhankelijk bent van het beleid dat een geldverstrekker in de toekomst voert of zij je op dat moment een oplossing willen bieden (bijvoorbeeld zoals hiervoor beschreven). Het enige alternatief is dat je zorgt dat je eerst je oude huis verkoopt, tijdelijk iets anders regelt, voor je naar de nieuwe woning gaat. Kortom, niet praktisch.
Geldverstrekkers zouden er daarom goed aan doen om hun algemene voorwaarden aan te passen zodat ze meer zekerheid aan de klanten geven over deze belangrijke hypotheekvoorwaarde.
Een goed beschreven verhuisfaciliteit is geen zekerheid voor meenemen hypotheek
Tot slot is het goed om te melden dat ook een goed beschreven verhuisfaciliteit nog niet automatisch betekent dat je de oude hypotheek mee kunt nemen naar een nieuwe woning. Je moet ook voldoen aan de acceptatievoorwaarden van de geldverstrekker op dat moment.
- Voorbeeld 1: Stel je wilt verhuizen naar een nieuwe woning zonder NHG en de geldverstrekker biedt op dat moment geen hypotheken zonder NHG aan.
- Voorbeeld 2: Je bent in de tussentijd zelfstandige geworden en je geldverstrekker accepteert geen zelfstandigen of alleen onder bepaalde voorwaarden.