Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vier grootbanken verhogen opnieuw rente

Alle vier de grootbanken hebben voor de tweede keer in een korte periode hun hypotheekrentes voor de langere rentevaste periodes verhoogd. Het gaat om Rabobank, ING Bank, ABN AMRO en SNS Bank. Ook een groot aantal andere geldverstrekkers verhoogden de hypotheekrente, waaronder: Munt hypotheken, Nationale Nederlanden, NIBC, Hypotrust, bijBouwe, Woonfonds Hypotheken, Centraal Beheer en MoneyYou.

Rente stijgt waarschijnlijk verder in 2017

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de hypotheekrente zich verder zal ontwikkelen. Wel lijkt het erop dat de komende tijd de kans groter wordt op een rentestijging. De centrale bank van Europa (ECB) en de Verenigde Staten (Fed) brengen hun stimulerende maatregelen terug, wat een stijgend effect op de rentes kan hebben.
De ECB kondigde twee weken geleden een verlening van haar opkoopprogramma van obligaties aan. In plaats van tot maart 2017 koopt de ECB tot eind december 2017 obligaties op. Maar de omvang wordt wel verlaagd. Nu koopt de ECB € 80 miljard per maand op en dit gaat omlaag naar € 60 miljard per maand.
Afgelopen week meldde de Fed dat haar belangrijkste rentetarieven met 0,25% omhoog gaan. De Fed gaf ook aan dat beleggers nog drie renteverhogingen van 0,25% mogen verwachten in 2017: geen hele grote verrassing. Het geeft wel een duidelijke tendens aan voor de rente in de Verenigde Staten, namelijk stijgend. Dit kan invloed hebben op de rente in Europa en Nederland, omdat beleggers relatief vrij zijn om te bepalen waar ze hun geld beleggen.
Een reden om de stimulerende maatregelen terug te brengen is dat zowel in Europa als in de Verenigde Staten de economie zich goed ontwikkelt en de werkloosheid terugloopt. De inflatie is nog altijd laag maar neemt wel licht toe.
De verwachting is wel dat de verhogingen relatief beperkt zullen zijn en dat de rentes de komende jaren nog altijd laag zullen zijn.