Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Goed energielabel belangrijker bij verkoop

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Bij verkoop van een woning zien we dat consumenten steeds meer kijken naar het energielabel dat een woning heeft.

Energielabel krijgt ook invloed op hoeveel je kunt lenen

De overheid is van plan om vanaf 1 januari 2024 de hoogte van hoeveel je kunt lenen afhankelijk te maken van het energielabel dat je hebt. Hoe beter het energielabel van de woning die je koopt, hoe meer je kunt lenen. Bij een woning met een energielabel A of B, wordt € 10.000,- buiten beschouwing gelaten voor de inkomenstoets. Bij een woning met een C- of D-energielabel is dat
€ 5.000,-. Een koper hoeft daardoor minder eigen geld in te brengen, omdat er meer geleend kan worden bij een woning met een goed energielabel. Reden is dat een woning met een goed energielabel hoogstwaarschijnlijk lagere energiekosten heeft, waardoor er meer geld overblijft om aan de hypotheek te besteden.

Vooral bij starterswoningen verwachten wij dat deze maatregel extra invloed heeft op de verkoopprijs van de woning. Sowieso houden steeds meer kopers rekening met het energielabel dat een woning heeft, maar starters die vaker maximaal lenen, zullen door deze maatregel extra willen en kunnen betalen voor een woning met een goed energielabel.

Extra lenen voor verduurzaming bij slecht energielabel

De overheid wil stimuleren dat kopers van een woning met een slechter energielabel gaan verduurzamen. Daarom wordt bij de maximaal berekening € 20.000,- buiten beschouwing gelaten als iemand een woning aankoopt met een E, F of G energielabel en voor € 20.000,- in een bouwdepot stopt en daarvan energiebesparende maatregelen gaat nemen. Voor woningen met een C of D label geldt dat een bedrag van € 10.000,- buiten beschouwing mag blijven en bij woningen met een A+++, A++, A+, A of B energielabel geldt een bedrag van € 5.000,-.

Onze verwachting is dat een koper liever kiest voor een al verduurzaamde woning met een goed energielabel, dan dat hij na de aankoop nog fors aan de slag moet met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen om een gunstiger energielabel te krijgen. Uit onderzoek van Funda blijkt dat steeds meer potentiële huizenkopers hun zoekgedrag mede laten bepalen door het energielabel. Bovendien vindt er een verschuiving plaats wat zoekers een ongunstig label vinden. Was dat in het verleden een woning met een D-label of lager, inmiddels vindt een steeds grotere groep zoekers dit ook van een C-label of zelfs een B-label. Tot slot is het niet zo vreemd dat gelijke huizen met een goede energielabel meer opleveren dan een woning met een slechter energielabel. Een woning met een B-label levert gemiddeld 8,7% meer op dan een vergelijkbare woning met een F-label.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.