Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Meer hypotheken met NHG mogelijk in 2023

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De afgelopen jaren nam het aantal nieuwe NHG-hypotheken voor de aankoop van een woning fors af. Dat kwam vooral vanwege de hard gestegen gemiddelde transactieprijzen en de NHG-kostengrens met veel kleinere stappen omhoogging. In 2022 zagen we na het bereiken van het laagste aantal NHG-hypotheken, in het eerste kwartaal dat de stijgende lijn is opgepakt.

De NHG-grens is per 1-1-2023 omhooggegaan van € 355.000,- naar € 405.000,-; een stijging van 14%. Dankzij deze verruiming van de NHG-grens komt ineens ongeveer 40% van het woningaanbod op Funda extra in aanmerking voor NHG.

Gemiddelde transactieprijs vs. nhg

Aantal woningaankopen met nhg
Bron gemiddelde transactie-prijs: CBS en bron aantal woningaankopen: NHG

Het aantal woningen dat in aanmerking komt voor NHG stijgt van ruim 22.000 (30% van alle woningen op Funda) naar ruim 31.000 woningen (42% van alle woningen op Funda). Rekening houdend met de verwachte daling van de huizenprijzen zal gedurende 2023 een nog groter deel binnen de NHG-grens komen te liggen.

Rentekorting iets kleiner

Een belangrijk voordeel van NHG is dat je een lagere hypotheekrente betaalt van gemiddeld ongeveer 0,4%. Dit voordeel is tegenwoordig kleiner dan een paar jaar geleden, toen geldverstrekkers een iets hogere rente-opslag rekenden voor een hypotheek zonder NHG. Voor een hypotheek met NHG moet je wel kosten betalen, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze bedraagt 0,6% over het hypotheekbedrag en die heb je dus in ongeveer 1,5 jaar
terugverdiend.

Voor doorstromers is het rentevoordeel meestal kleiner. Doordat zij hun overwaarde gebruiken om de hypotheek voor de nieuwe woning te verlagen, geldt er een lagere renteopslag als ze de hypotheek zonder NHG zouden afsluiten. Dat betekent dat doorstromers over het algemeen een iets langere terugverdiend hebben van drie à vier jaar.

Vangnet NHG veel belangrijker

De rentekorting is mooi meegenomen en scheelt over het algemeen een paar tientjes per maand, maar veel belangrijker is dat NHG een vangnet biedt bij onverwachtse situaties, zoals overlijden, ziekte, werkloosheid of einde van een relatie. Dreig je door één van deze situaties in de problemen te komen, dan bekijkt NHG samen met de geldverstrekker of er mogelijkheden zijn om de hypotheek dusdanig aan te passen dat er een betaalbare maandlast overblijft.

Lukt dat niet en moet de woning verkocht worden, dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. De afgelopen jaren werd hier door de alsmaar stijgende woningprijzen amper gebruik van gemaakt, dat kan bij dalende prijzen anders worden.

Ons advies: valt je woning binnen de kostengrens van NHG, maak dan gebruik van NHG.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.