Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Een nieuwbouwwoning kopen, hoe zit dat?

Nieuwbouwwoningen zijn steeds populairder. Of je nu een nieuwbouwhuis koopt als je eerste eigen koophuis of dat je van het ene koophuis naar een ander koophuis gaat verhuizen, het is fijn dat je je nieuwbouwwoning helemaal naar jouw wens kunt laten bouwen. Nu gaat het kopen van een huis wel iets anders in zijn werk als je een nieuwbouwwoning koopt. Het huis staat er immers nog niet en wordt nog gebouwd. Daardoor verloopt ook het afsluiten van de hypotheek anders. Je krijgt te maken met een nieuwbouwhypotheek, een bouwdepot, bouwrente en rente tijdens de bouw.

Whitepaper nieuwbouwhuis kopen
 

Bouwrente

Dat zijn een heleboel vaktermen in één zin. Laten we de belangrijkste twee toelichten. Te beginnen met de bouwrente. De bouwrente is het bedrag dat je aan de aannemer moet betalen over de kosten die hij maakt totdat je de hypotheekakte ondertekent. Zie het als een vergoeding voor het feit dat je aannemer de bouwkosten voorschiet. Die rente is niet gelijk aan de actuele hypotheekrente; de aannemer mag het rentepercentage zelf bepalen.

Bouwdepot

En dan het bouwdepot. Daar krijg je mee te maken zodra de hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning rond is. Als je een hypotheek voor je nieuwbouwwoning afsluit, betaal je met je hypotheek voor de grond waar de woning op staat, voor de al gemaakte bouwkosten en voor de bouwkosten die nog gemaakt gaan worden.

Gedurende de bouw van de woning zit het geld uit jouw openstaande hypotheek in een bouwdepot. Vanuit dat depot wordt betaald voor de kosten die de aannemer of andere bouwspecialisten maken. Gedurende de bouw van de woning wordt het bouwdepot steeds kleiner, omdat de kosten voor de bouw toenemen.

Bouwrente bij nieuwbouw

Bij bouwrente voor nieuwbouw krijg je te maken met drie soorten rentekosten:

  1. Bouwrente vóór het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst. Je ondertekent deze overeenkomst pas nadat de aannemer al met de bouw is gestart. Over de bouwkosten die de aannemer hiervoor maakt, betaal je een bedrag aan bouwrente. Dit bedrag is niet fiscaal aftrekbaar.
  2. Bouwrente na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst (tijdens bouw). In de periode nadat je de overeenkomst hebt ondertekend maar voordat je de sleutel krijgt, maakt de aannemer ook kosten. Ook daarover betaal je bouwrente. Deze bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.
  3. Je betaalt een bedrag aan hypotheekrente als je nog niet in je nieuwe woning woont en ontvangt tegelijkertijd rente over het bedrag in het bouwdepot. Doordat er steeds meer geld uit het bouwdepot wordt gehaald voor de bouw, krijg je steeds iets minder depotrente. Het verschil tussen de rente die je ontvangt en betaalt, neemt daardoor toe. Dit heet renteverlies. Je mag dit renteverlies fiscaal aftrekken.

Zodra je hypotheek geregeld is, wordt de hypotheeksom in een bouwdepot gestort. Vandaaruit betaal je in termijnen voor de bouw van de woning.

Hoe zit het met de dubbele lasten?

Je hebt door de rente tijdens de bouw een tijdje dubbele lasten als je nog in je huidige koopwoning woont. Onze hypotheekadviseurs zoeken graag voor je uit hoe je dat financieel goed kunt regelen. Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek met een van onze ervaren hypotheekadviseurs.

Gratis kennismaking aanvragen

Bouwrente bij nieuwbouw: hoe werkt dat?

De aannemer maakt al kosten voor je woning tijdens de bouw ervan, zelfs al voordat je hypotheek rond is. Omdat het om veel geld gaat, wil de aannemer deze kosten vaak voorafgaand aan de bouw betaald krijgen. Daarom werk je bij een nieuwbouwwoning met bouwtermijnen. Je betaalt voor de woning in bouwtermijnen, die van tevoren vastliggen. Op de afgesproken data wordt het afgesproken bedrag uit het bouwdepot gehaald.

Het is soms mogelijk om de kosten voor bouwrente mee te financieren in je hypotheek. Dit kan verstandig zijn als je wilt voorkomen dat je tegelijkertijd voor lasten voor je huidige woning en voor je nieuwbouwwoning komt te staan. De bouwrente komt dan in een bouwrentedepot te staan. Let wel op dat de rente die in dit depot zit niet fiscaal aftrekbaar is.

Oscar NoorlagGoed om te weten: om te bepalen of je een nieuwbouwwoning kunt betalen, moet je ook het percentage aan bouwrente weten. Die kosten komen namelijk bij de kosten voor je nieuwbouwwoning. Vraag dit tarief dus altijd op bij de makelaar.

Bereken jouw maximale nieuwbouwhypotheek

Tussen de informatie over bouwrente, bouwdepots en renteverlies door: heb jij al een nieuwbouwwoning op het oog? Dan ben je vast benieuwd of je voldoende middelen hebt om van die woning de eerste eigenaar te worden. Dat kun je eenvoudig zelf uitrekenen door je maximale hypotheek te bepalen via onze handige tool.

Bereken je maximale hypotheek

Let wel op: de rekentool geeft een eerste indicatie. Maak een afspraak met een Van Bruggen-adviseur als je precies wilt weten hoeveel jouw budget voor een nieuwbouwwoning bedraagt. Plan zelf jouw gratis oriëntatiegesprek in.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Renteverlies tijdens de bouw

Bij de rente tijdens bouw, dus de rente die je betaalt over het bedrag uit het bouwdepot, krijg je te maken met renteverlies. Je betaalt aan de ene kant rente over het totale bedrag aan bouwdepot. Aan de andere kant ontvang je ook rente over het bedrag dat je nog in het bouwdepot hebt staan. Je kunt dit depot zien als een spaarpot; je krijgt dan ook rente over het gespaarde (nog niet-uitgegeven) geld in dit depot.

Het bedrag in het depot neemt gaandeweg af, doordat de bouw vordert en de aannemer steeds meer kosten maakt. Daardoor zal je steeds iets minder rente ontvangen over het bedrag in het depot en aan de andere kant blijft het bedrag dat je aan bouwdepot betaalt gelijk. Daardoor heb je, naarmate de bouw vordert, steeds iets meer renteverlies.

Dit renteverlies hoef je niet altijd in één keer te betalen. Wellicht kun je je hypotheek verhogen met het bedrag dat je nodig hebt voor het verwachte renteverlies. Let wel op dat de rente die je dan betaalt over het hypotheekdeel dat je extra hebt geleend voor het renteverlies niet aftrekbaar is. Alleen de hypotheekrente over je oorspronkelijke schuld mag je aftrekken bij de belastingaangifte. Dit bedrag van je eigen rekening betalen is dan ook altijd voordeliger als je daar de middelen voor hebt.

Meer weten over hypotheken en bouwrente? Gratis adviesgesprek!

Voordat je een nieuwbouwwoning koopt en daar de financiën voor regelt, is het belangrijk om goed uit te zoeken welke mogelijkheden jij hebt. Hoeveel kun je lenen? Hoe zit het dan met de bouwrente voor nieuwbouw? En met het renteverlies? Maak een vrijblijvende én gratis afspraak met een Van Bruggen-hypotheekadviseur om daar alles over te weten te komen.

Onze adviseurs geven je graag vrijblijvend advies in een eerste oriëntatiegesprek. Zo weet jij precies waar je aan toe bent bij het kopen van een nieuwbouwhuis.

vrijblijvend gesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over bouwrente

Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n 3 tot 8% bouwrente. De aannemer mag het percentage bouwrente zelf bepalen, dus dit kan verschillen per aannemer.

Ook als je nog niet in de nieuwbouwwoning woont, heb je er al een hypotheek voor lopen. Het geld uit die hypotheek wordt in een bouwdepot gestort, van waaruit de hypotheekaanbieder de facturen voor de aannemer betaalt. Over dit bouwdepot betaal je ook rente zolang het bouwdepot loopt. Dit is de rente tijdens de bouw.

Bouwrente is een verzamelbegrip voor alle rente die je betaalt voordat je hypotheek rond is voor je nieuwbouwwoning. Hieronder valt onder meer de grondrente. De aannemer heeft de grond gekocht om op te bouwen voordat hij die aan jou doorverkoopt. Hij schiet de kosten voor de grond dus voor, en rekent daarover een bedrag aan rente: de grondrente.

De rente die je betaalt na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst is fiscaal aftrekbaar; de rente die je vóór die ondertekening betaalt niet. Wel geldt bij een nieuwbouwhypotheek dat je het bedrag aan rente dat je ontvangt over je bouwdepot moet aftrekken van het bedrag dat je betaalt.

Krijg binnen een paar minuten een eerste indicatie van jouw maximale hypotheek voor nieuwbouw. Wil je precies weten wat jij aan budget hebt voor een nieuwbouwhuis? Ga dan in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Zij verdiepen zich graag in jouw situatie en zoeken exact voor je uit hoeveel jij kunt lenen. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak