Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Een nieuwe tuin door je hypotheek te verhogen

Hoe fijn zou het zijn als de hoop aarde of de oude straatstenen straks plaatsmaken voor een gloednieuwe tuin? Eén die volledig naar jouw smaak is gemaakt. Inclusief planten, gras, veranda of wat je maar wilt. Nu hangt daar uiteraard wel een bepaald prijskaartje aan. Maar je hoeft daarvoor niet altijd zelf diep in de buidel te tasten. Wellicht kun je je hypotheek verhogen voor de aanleg van je tuin.

Dat werkt als volgt. Als jij overwaarde hebt op je huis, dan is er soms ruimte om je hypotheek te verhogen. Hierdoor ontstaat er een groter budget dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing, voor verduurzaming van je huis of voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Dat is een mooie manier om je overwaarde te benutten.

Oscar NoorlagLet op: je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als je de hypotheek gebruikt voor iets wat onder de verbetering of aanleg van je tuin valt. Denk aan bestrating of een nieuwe erfafscheiding. De rente is niet aftrekbaar als je de hypotheekruimte gebruikt voor bijvoorbeeld tuinmeubels.

Voordelen hypotheek verhogen voor je tuin

Je hypotheek verhogen is niet de enige manier om de aanleg van een nieuwe tuin te financieren. Natuurlijk kun je je spaargeld hier ook voor gebruiken. Of je kunt er een persoonlijke lening voor afsluiten. Maar je hypotheek verhogen heeft als financieringsmethode een aantal voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt meer budget voor je tuinverbouwing. Voor de aanleg van je tuin ben je niet alleen afhankelijk van je spaarsaldo. Als je je hypotheek hiervoor verhoogt, heb je meteen een groter budget om in je tuin te steken. Daardoor kun je je tuin precies laten realiseren zoals jij dat wilt.
  • Je maandlasten zijn relatief laag. Je hypotheeklasten worden uitgesmeerd over een lange looptijd (30 jaar). Daardoor betaal je relatief weinig per maand. Ook betaal je minder rente dan bij een persoonlijke lening.
  • Je mag de rente aftrekken. Als je je hypotheekverhoging gebruikt voor de verbouwing van je huis of tuin, heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Je houdt spaargeld aan als buffer. Je hoeft je spaargeld niet volledig in te zetten voor de nieuwe tuin. Daardoor houd je geld over voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven.
  • Je doet iets zinvols met je overwaarde. Door de flinke stijging van de huizenprijzen hebben veel mensen overwaarde op hun huis. Die kun je zinvol benutten door er je tuinaanleg mee te betalen.
  • Je kunt direct extra lenen voor een verbouwing. Is niet alleen je tuin maar ook je woning toe aan een opfrisbeurt? Dat komt goed uit: je kunt je hypotheek in één keer verhogen voor zowel de tuinaanleg als om je woning te verbouwen, mits je inkomen en woningwaarde dat toelaten. Zo heb je alles in één keer geregeld.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor de aanleg van een tuin?

Of dit haalbaar is, hangt van twee zaken af:

  • Hoeveel is je woning waard? Je mag tot maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Alleen als je de hypotheekverhoging deels gebruikt voor verduurzamende maatregelen (zoals zonnepanelen) mag je iets meer lenen: tot 106%.
  • Hoeveel bedraagt je inkomen? De nieuwe, hogere, maandlasten worden getoetst aan je huidige inkomen. Je moet voldoende verdienen volgens de inkomensnormen van de bank.

Houd er rekening mee dat de exacte voorwaarden bij elke hypotheekaanbieder anders zijn. Bij sommige hypotheekaanbieders betaal je meer risico-opslag als je je hypotheek verhoogt. Je kunt namelijk in een hogere risicoklasse terechtkomen, doordat je hypotheek toeneemt ten opzichte van de waarde van je woning.

Wil je exact weten hoeveel jij extra aan hypotheek kunt krijgen voor de tuin? En wat je andere opties zijn? Ga erover in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Geheel gratis en vrijblijvend!

Gratis oriëntatiegesprek

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen voor een nieuwe tuin?

Koop je een nieuwe woning? Dan is het mogelijk om daarbij extra te lenen voor de aanleg van een tuin. Zo heb je de financiering daarvan meteen meegenomen in je hypotheek. Er komen dan geen extra kosten of notarisbezoek bij kijken.

Daarnaast kun je, als je al een tijdje in je huidige woning woont, kijken naar extra hypotheekruimte binnen of naast je huidige hypotheek. Er zijn drie manieren om je hypotheek te verhogen voor je tuin:

  1. Je huidige hypotheek verhogen. Heb je je hypotheek bij het afsluiten ervan voor een hoger bedrag ingeschreven in het Kadaster dan je openstaande hypotheekschuld? Dan kun je kiezen voor een onderhandse verhoging. Dit betekent dat je extra hypotheek kunt opnemen tot het afgesproken maximumbedrag. Hiervoor hoef je niet opnieuw langs de notaris te gaan. Wel wordt je inkomen nog een keer getoetst en moet je je woning laten taxeren.
  2. Een tweede hypotheek Is er binnen je huidige hypotheek geen of te weinig extra leenruimte? Dan kun je ervoor kiezen om een extra hypotheek te nemen bij je huidige hypotheekaanbieder. Die komt dan bovenop je lopende hypotheek. Hiervoor maak je opnieuw afspraken met de aanbieder over o.a. het rentepercentage, de hypotheekvorm, de rentevaste periode en andere voorwaarden. Het rentepercentage dat je betaalt, is altijd gebaseerd op de actuele rentestanden.
  3. Je volledige hypotheek oversluiten. Soms is het interessant om een compleet nieuwe (hogere) hypotheek af te sluiten in plaats van je lopende hypotheek. Dat doe je door je complete hypotheek over te sluiten. Dit is vooral voordelig als de huidige rente gunstiger is dan het percentage dat jij betaalt of als je de voorkeur geeft aan andere voorwaarden. Houd wel rekening met een eventuele boeterente als je je hypotheek oversluit vóór het einde van de rentevaste periode.

Naast het verhogen van je hypotheek is het ook mogelijk om een persoonlijke lening te nemen. Dit is soms interessant als je woningwaarde hier weinig ruimte voor biedt of als het om een relatief laag leenbedrag gaat. Bovendien profiteer je ook bij dit type lening van renteaftrek als je het geld gebruikt voor je tuin. Houd wel rekening met een iets hoger rentepercentage dan als je de tuinaanleg vanuit je hypotheek betaalt.

Hoe werkt een hypotheekverhoging precies?

Ga je je hypotheek verhogen voor de tuin? Dan doorloop je daarvoor de volgende stappen:

  1. Bepaal jouw tuin- en verbouwwensen. Wat zou jij graag laten aanpakken in je tuin? Wat wil je daarbij zelf doen en wat laat je uitbesteden? Heb je naast de tuinaanleg nog andere verbouwingswensen, zoals een nieuwe keuken? Maak het zo helder mogelijk. Dat maakt het later eenvoudiger om het benodigde budget te bepalen.
  2. Vraag offertes op. Hoeveel kosten jouw plannen? Dat kun je uitvinden door offertes op te vragen bij diverse professionals. Stap bijvoorbeeld naar één of twee tuinarchitecten of andere professionals. Maak je wensen helder en krijg zo inzicht in de kosten voor jouw plannen. Daardoor kun je goed voorbereid naar een financieel adviseur stappen.
  3. Praat met een financieel adviseur. Betrek er vervolgens een financieel adviseur bij. Die kan in een gratis eerste gesprek advies geven over jouw financieringsopties voor de tuinaanleg en eventuele andere verbouwplannen. Je weet direct wat jouw budget is en welke mogelijkheden je qua financiering hebt.
  4. Krijg een renteaanbod. Schakel je een onafhankelijke adviseur van Van Bruggen Adviesgroep in om het voor je te regelen? Dan vergelijkt die adviseur het brede aanbod aan hypotheken voor jou. Op rente en voorwaarden. Op basis daarvan krijg je advies over wat bij jou past. Bij de aanbieder van jouw keuze vraagt de adviseur vervolgens een renteaanbod op. Daarin staat precies wat je rente, maandlasten en voorwaarden worden.
  5. Laat je hypotheek regelen. Vervolgens kan de adviseur de volledige hypotheekverhoging of de aanvraag van je nieuwe hypotheek in gang zetten. Inclusief al het papier- en regelwerk. Jij hoort het direct zodra we iets van je nodig hebben en zodra alles rond is.
  6. Het geld voor de tuinaanleg en/of verbouwing wordt meestal in een bouwdepot gestort. Dit is een apart potje dat voor je tuinplannen en eventuele verbouwplannen is gereserveerd. Vanuit dit potje betaalt de bank alle facturen.
  7. De tuinaanleg. Het geld uit het bouwdepot kun je nu gebruiken om je tuin te laten aanleggen. Schakel de tuinarchitect, aannemer of andere professionals in. Dan is binnenkort jouw droomtuin een feit.

Wat is voor mij de beste financieringsoptie?

Ben jij geïnteresseerd in het verhogen van je hypotheek voor de tuin? Of ben je benieuwd waar jij überhaupt goed aan doet qua financiering? Onze financieel adviseurs kunnen het voor je uitzoeken.

Plan een gratis eerste afspraak bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Dan weet je snel (vrijblijvend!) meer over jouw opties.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Zeker, als jij overwaarde hebt op je huis en voldoende verdient voor een hypotheekverhoging, dan is dit een mogelijkheid. Een financieel adviseur kan precies voor je uitzoeken of het voor jou mogelijk is om je hypotheek te verhogen voor de aanleg van je tuin.

Absoluut. De aanleg van een tuin valt onder het verbouwen of verbeteren van je woning. Het is dus mogelijk om je nieuwe tuin te financieren vanuit een bouwdepot. Houd er wel rekening mee dat je zaken als tuinmeubels of losse planten niet vanuit het bouwdepot mag betalen. Hiervoor zal je je spaargeld of een persoonlijke lening moeten gebruiken.

Je kunt je hypotheek verhogen voor je tuin, maar er zijn daarnaast nog meer mogelijkheden. Zo kun je ook de hypotheek verhogen voor een verbouwing (bijvoorbeeld voor een aanbouw of nieuwe keuken), voor een schenking aan je kinderen, voor je pensioen of voor de aanschaf van een auto. Houd er wel rekening mee dat de rente alleen fiscaal aftrekbaar is als je de hogere hypotheek gebruikt voor de verbouwing of verbetering van je huis. Als je het geld vrij besteedt aan bijvoorbeeld een auto of je pensioen, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek.

De rente over je hogere hypotheek of lening voor tuinaanleg is fiscaal aftrekbaar mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Dit valt namelijk onder de verbetering van je woning. Let wel op dat het daarbij moet gaan om dingen die je aan de tuin zelf doet, zoals nieuwe bestrating of een nieuwe schutting. Over het hypotheekdeel dat je gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe planten of nieuwe tuinmeubels krijg je geen renteaftrek.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak