Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waarvoor is een motorverzekering bedoeld?

Zodra je met je motor deelneemt aan het verkeer, loop je het risico dat je per ongeluk schade bij anderen veroorzaakt. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Je kunt natuurlijk denken aan een grote aanrijding, maar ook dat je per ongeluk te dicht langs een auto rijdt op de parkeerplaats.

Je mag als motorrijder alleen op een motor over de wegen rijden als je motor verzekerd is. Schade kan namelijk een flinke kostenpost zijn, waarvoor je misschien niet zomaar spaargeld op de plank hebt liggen. Een motorverzekering vergoedt die schade voor jou (onder bepaalde voorwaarden). Daardoor kom jij niet in de betaalproblemen en weet degene die nadeel ondervindt van de schade zeker dat hij of zij een schadevergoeding ontvangt. 

Drie soorten dekkingen

Een motorverzekering werkt vrijwel hetzelfde als een autoverzekering. Op basis van de leeftijd van je motor, de dagwaarde en je portemonnee, bepaal je of je je motor allrisk verzekert of minder dekking wilt. Vergelijken loont! De verschillen in premies zijn namelijk groot bij motorverzekeringen. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag om de verschillende verzekeringen te vergelijken en zo tot een motorverzekering te komen die zowel een scherpe premie biedt als passend is voor jou.

Voor een motorverzekering heb je in de basis de keuze tussen drie typen verzekeringen:

  1. WA-verzekering. Deze verzekering is minimaal verplicht als je een eigen motor hebt. Vanuit die verzekering is schade gedekt die jij als motoreigenaar veroorzaakt bij anderen. Het gaat dan om zowel schade aan een persoon als om materiële schade. Is er in zo’n situatie schade aan je eigen motor door jouw toedoen? Dan wordt die niet vergoed vanuit de verzekering.
  2. WA+ (beperkt casco) verzekering. Een WA+ verzekering gaat iets verder. Hierbij ben je verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt en ben je daarnaast verzekerd voor schade aan je eigen voertuig als die is ontstaan door brand, storm, ruitbreuk of een botsing met een dier. Als iemand anders de schade aan jouw motor heeft veroorzaakt, dan verhaal je dit op zijn of haar verzekering.
  3. Allrisk (volledig casco) verzekering. Als je een allrisk-motorverzekering hebt, dan wordt het grootste deel van de schades vergoed die jij veroorzaakt bij anderen of die ontstaan aan je eigen motor. Dus ook als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aanrijdt of te dicht langs een muurtje schuurt met je motor, krijg je daar mogelijk een schadevergoeding voor. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo wordt schade door eigen opzet nooit vergoed.

Bovenop die dekking kun je eventueel extra dekkingen kiezen. Zo is een ongevallen- of schadeverzekering voor inzittenden mogelijk. Dat kan handig zijn als je regelmatig iemand achterop de motor hebt. Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering die kwesties rondom je motor (en eventuele andere voertuigen) dekt. Mocht er een juridisch conflict ontstaan rondom iets met je motor, dan krijg je daar kosteloos hulp bij van een juridisch expert.

Welke verzekering en dekking passend is voor jou? Onze adviseurs duiken er graag voor je in. Plan een gratis en vrijblijvende eerste afspraak.

Gratis eerste afspraak

Is een motorverzekering verplicht?

In Nederland is het verplicht om als motoreigenaar minimaal een WA-motorverzekering te hebben. Zonder die verzekering mag je niet de weg op. Of je daarnaast voor een uitgebreidere dekking kiest, is aan jou. Dit is geen vereiste, maar kan wel handig zijn.

Wat kost een motorverzekering?

Wat een motorverzekering kost, verschilt per persoon en per motor. Het hangt van veel meer af dan alleen bij welke verzekeraar je de verzekering afsluit. Ten eerste maakt het natuurlijk uit welke dekking je kiest. Hoe minder er gedekt is, hoe minder je zal betalen. Maar let op: een dure WA+ verzekering kan evenveel kosten als een voordelige allrisk verzekering. Vergelijk daarom goed de voorwaarden van verschillende verzekeraars en staar je niet blind op enkel de prijs. Let bijvoorbeeld ook op de schadeafhandeling, de voorwaarden en een eventueel eigen risico.

Oscar NoorlagLet ook hierop: bij de ene verzekering krijg je de dagwaarde van je motor vergoed als er iets gebeurt en bij de andere verzekering de (veel hogere) nieuwwaarde. Ook dat is iets om mee te nemen bij je keuze voor een motorverzekering.

Daarnaast hangt jouw maandelijkse premie voor de motorverzekering onder andere hiervan af:

  • Schadevrije jaren. Als je een paar jaar op rij schadevrij rijdt, dan krijg je steeds iets meer no-claimkorting. Zodra je een keer schade veroorzaakt, gaat de premie juist omhoog. De verzekeraar loopt dan iets meer risico dat jij schade maakt en zet daar een hogere premie tegenover. Uiteraard kun je daarna opnieuw schadevrije jaren en daarmee no-claimkorting opbouwen.
  • Jouw leeftijd. Als je al langer rijdt, betaal je bij sommige verzekeraars minder dan als je een jonge motorrijder bent.
  • Je woonplaats. Je kunt je voorstellen dat in een drukke stad eerder ongelukken gebeuren dan als je meer afgelegen woont. Ook dat telt mee voor je premie.
  • Specificaties van de motor. De verzekeraar kijkt ook naar de dagwaarde van je motor, het bouwjaar en andere aspecten van de motor.

Wil je niet te veel betalen voor je motorverzekering, maar wel zeker zijn van een goede motorverzekering? Onze verzekeringsadviseurs kunnen het brede aanbod voor je vergelijken, zodat je goed én voordelig verzekerd bent.

Schakel verzekeringsadvies in

Motorverzekering zonder rijbewijs

Stel: je bent druk bezig met je motorrijlessen en je hebt je oog al laten vallen op een prachtige motor voor als je straks je rijbewijs hebt. Kun je dan alvast een motorverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Zeker, bij sommige verzekeraars is dit mogelijk. Je mag dan alleen uiteraard nog niet op je nieuw gekochte motor rijden. Overigens ben je verplicht om zodra je een motor koopt (en het kenteken dus op jouw naam staat) minimaal een WA-verzekering te hebben. Dat geldt dus ook als de motor voorlopig nog ongebruikt in de schuur staat.

Niet elke verzekeraar biedt de mogelijkheid om een motorverzekering zonder rijbewijs af te sluiten. Het loont dus om bij verschillende verzekeraars te kijken naar de opties. Of betrek er een verzekeringsadviseur bij die je hierover adviseert.

Advies over je verzekeringen?

Motorverzekeringen, autoverzekeringen, reisverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen… Het aanbod aan verzekeringen is enorm in Nederland. Voor je het weet, zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je zeker weten dat jij de juiste verzekeringen hebt lopen? Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag. Ze kunnen je zowel adviseren over nieuwe verzekeringen als een check doen van je bestaande verzekeringen.

Benieuwd? Maak een gratis eerste afspraak. Er is ook een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Meestal zal een WA-verzekering voordeliger zijn dan een WA+ of een allrisk-verzekering. Maar de premies verschillen sterk per verzekeraar en zijn ook afhankelijk van de voorwaarden en dekking. Kijk nooit alleen naar de prijs, maar bekijk ook altijd de voorwaarden. Soms is de goedkoopste motorverzekering bijvoorbeeld zo goedkoop omdat er een hoog eigen risico geldt of omdat veel situaties zijn uitgesloten van dekking.

Zeker, als je op de motor al schadevrije jaren hebt opgebouwd, kun je die laten meetellen voor je autoverzekering. Dat kan je een no-claimkorting opleveren. Hetzelfde geldt overigens andersom. Als je al een aantal jaar schadevrij autorijdt, kan dat in je voordeel werken voor de premie voor je motorverzekering.

Dit kun je checken via de website van de RDW. Hier zie je bij WAM staan of je motor verzekerd is of niet. Onder datzelfde kopje staat ook of je andere rijtuigenverzekeringen hebt, zoals een autoverzekering.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak