Wat betekent duurzaam scheiden?

U bent duurzaam gescheiden als u niet meer met uw partner samenwoont en ook niet de intentie hebt om weer te gaan samenwonen, maar formeel bent u niet van elkaar gescheiden.

U blijft fiscaal partner

Deze situatie heeft, zoals u kunt indenken een aantal gevolgen. Want volgens de belasting blijft u namelijk elkaars toeslagpartner. Zolang u duurzaam gescheiden van elkaar leeft, zonder formeel van elkaar te scheiden, kunt u dus ook geen andere fiscale partner of toeslagpartner hebben. Hierbij maakt het niet uit hoe lang u al duurzaam gescheiden van elkaar leeft.

Waarom scheiden van tafel en bed?

Voor mensen die formeel niet willen scheiden, is dit een uitkomst. Dan hoeft u niet naar de rechter om de scheiding te regelen. Deze manier van scheiden kan bijvoorbeeld een uitkomst bieden voor mensen die hoge schulden hebben of in een ingewikkelde financiële situatie zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ondernemer die beschikt over verschillende ondernemingen en rechtsvormen.

Als u gewoon goed en normaal met elkaar kunt omgaan, maar u wilt niet meer samenwonen. Dan kan duurzaam gescheiden leven een oplossing bieden.