Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Begin op tijd

Vóór je pensioenleeftijd stoppen met werken heeft grote financiële gevolgen. Je inkomen uit arbeid stopt, terwijl je AOW en pensioen in principe nog niet uitgekeerd worden. Hoe zorg je voor inkomen in de tussentijd? Ga hier op tijd over in gesprek met een financieel adviseur. Bij Van Bruggen Adviesgroep staan we voor je klaar! Kom je op je 50e al bij ons langs? Dan heb jij meer tijd om je beter voor te bereiden. De mogelijkheden zijn dan groter (en eenvoudiger te realiseren) dan als je pas op je 65e bij ons aanklopt.

Beleid overheid: stijgende pensioenleeftijd

De overheid wil juist dat je langer doorwerkt. Daar is ook het vernieuwde pensioenbeleid volledig op ingericht. De AOW- en pensioenleeftijd ligt tegenwoordig op 66 jaar en 4 maanden en zal in 2024 al op 67 jaar. Naar verwachting stijgt dit langzaam maar zeker steeds verder in de toekomst, richting de leeftijd van 70 jaar. Het belang van goed pensioenadvies wordt daarom steeds groter. Zeker als je vóór je pensioenleeftijd wilt stoppen met werken.

Eigen maatregelen

Wil jij eerder stoppen? Dan moet je zelf maatregelen nemen. Begin voorbeeld op tijd met sparen of beleggen. Of zet je hypotheek en woning in je voordeel in. In sommige gevallen kun je je pensioen eerder in laten gaan, dankzij een speciale regeling. Doe je dit? Dan ontvang je een lagere (maandelijkse) pensioenuitkering dan je zou hebben ontvangen vanaf de oorspronkelijke ingangsdatum van je pensioen. Een vuistregel: voor elk jaar dat je eerder stopt, ontvang je 7% minder bruto pensioenuitkering. Dus: stop je op je 60e in plaats van op je 67e? Dan betekent dit ongeveer een halvering van je pensioenuitkering.

Sparen of beleggen

Om zelf het ‘gat’ op te vullen tussen de datum dat je stopt met werken en je pensioengerechtigde leeftijd, kun je zelf elke maand een bedrag opzij zetten. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep helpen jou graag om op een effectieve manier (voldoende) te sparen of beleggen. Een eventueel bestaand vermogen nemen wij als uitgangpunt. We helpen je uitrekenen of je nog extra moet sparen of beleggen, welk bedrag realistisch is en of dit bedrag bij elkaar uiteindelijk voldoende is om jouw wensen te realiseren.

Beleggen kan bovendien op allerlei verschillende manieren. Samen met jou bekijken wij welke manier goed bij jou past, onder andere door te kijken hoeveel risico jij bereid bent om te lopen.

Gebruik maken van de mogelijkheden van jouw woning

Wist je dat je jouw eigen woning ook kunt inzetten om jouw doel – eerder stoppen met werken – te bereiken? Daarvoor zijn diverse mogelijkheden:

  1. Verhuizen naar een goedkopere woning. Wat zijn jouw woonwensen voor de toekomst? Het is belangrijk om daarover na te denken. Misschien wil jij straks wel verhuizen naar een kleinere woning, bijvoorbeeld omdat de kinderen dan het huis uit zijn of omdat je behoefte hebt aan een meer onderhoudsvrije (gelijkvloerse) woning en tuin. Als je een kleinere hypotheek nodig hebt, worden je woonlasten in de toekomst lager. Je hebt dus minder vermogen nodig voor de periode die je moet overbruggen. En als je bij de verkoop van je huidige woning geld overhoudt, kan dit ook in de ‘spaarpot’ om eerder te stoppen met werken. 
  2. Extra aflossen op je hypotheek. Als je extra gaat aflossen op jouw hypotheek, heb je in de toekomst minder of geen hypotheeklasten meer. Dit zorgt ervoor dat je de periode waarin je nog geen pensioen ontvangt eenvoudiger kunt overbruggen.
  3. Overwaarde gebruiken. Heb jij veel overwaarde in je woning? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om hier een (extra) hypotheek over af te sluiten. Hiermee kun jij een paar jaar overbruggen. Je moet dan uiteraard wel geldverstrekker bereid vinden om deze hypotheek af te sluiten.

Kan ik eerder stoppen met werken?

Wij helpen jou graag een antwoord vinden op deze vraag. Wij gaan als volgt te werk:

  • Wij inventariseren jouw wensen: hoe wil je (straks) wonen? Hoe ga je deze tijd invullen? Ben je bijvoorbeeld van plan om te gaan reizen, dan moeten we daar rekening mee houden in een financiële planning.
  • Wij adviseren jou over hoe jij (extra) ‘inkomen’ kunt genereren om jouw toekomstige uitgaven te (blijven) bekostigen. Soms kun je bijvoorbeeld je pensioen eerder in laten gaan, maar je kunt ook op tijd beginnen met sparen of beleggen of jouw hypotheek slim inzetten.

Kortom: aan de hand van een goede inventarisatie van jouw wensen en alle bestaande lopende producten volgt ons financieel advies. Wij geven uiteraard ook een passend advies over mogelijke (product)oplossingen. Zo krijg jij inzicht in of jouw wensen haalbaar zijn en wat er nodig is om ze te realiseren.

Vind een adviseur bij jou in de buurt!

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak