Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Als u eerder wilt stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd, dan heeft dit grote financiële gevolgen. Het is belangrijk om op een zo vroeg mogelijk moment in gesprek te gaan met een financieel adviseur, omdat u zich dan langer en beter kunt voorbereiden. Als u pas op uw 65e bij ons langskomt, zijn onze mogelijkheden om u te helpen om eerder te stoppen met werken bijvoorbeeld minder groot dan wanneer wij u op uw 55e of 50e mogen adviseren. Als u eerder wilt stopen met werken dan is het vooral belangrijk om zelf maatregelen te nemen, want de overheid wil juist dat u langer doorwerkt. Mogelijkheden die u heeft, zijn: eerder uw pensioen in laten gaan (niet altijd mogelijk), sparen of beleggen, verschillende opties om uw woning en hypotheek te gebruiken.

Beleid overheid: later stoppen met werken

Kijken we naar de overheid dan werkt die niet erg mee om ervoor te zorgen dat u eerder kunt stoppen met werken. Het beleid van de overheid is er vooral op gericht om ervoor te zorgen dat u juist langer doorwerkt. De AOW en pensioenleeftijd ligt tegenwoordig op 66 jaar en dit gaat de komende jaren geleidelijk verder omhoog. In 2023 is de pensioenleeftijd 67 jaar en 3 maanden. De verwachting is dat dit in de toekomst nog verder zal worden opgetrokken. Dit wil zeggen dat de pensioenleeftijd eerder naar de leeftijd van 70 zal gaan, dan dat deze weer gaat dalen. Het belang om een goed pensioenadvies te krijgen wordt hierdoor steeds belangrijker, helemaal wanneer u eerder wilt gaan stoppen met werken.

Regeling binnen huidige pensioenregeling

Een mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken, kan soms geregeld worden binnen uw huidige pensioenregeling. Dit kan bijvoorbeeld door uw pensioen eerder te laten ingaan. Als u dit doet, ontvangt u wel een lagere pensioenuitkering dan op de oorspronkelijke pensioen ingangsdatum. Als vuistregel wordt vaak gebruikt, dat voor elk jaar dat u eerder stopt dan de oorspronkelijke pensioen ingangsdatum u 7% minder bruto pensioenuitkering ontvangt. Wanneer u wenst te stoppen op de leeftijd van 60 jaar in plaats van op uw 67e, betekent dit dat uw pensioen ongeveer gehalveerd gaat worden.

Sparen of beleggen

U kunt nu elke maand een bedrag opzijzetten om te sparen of te beleggen. Daarbij kan beleggen op allerlei verschillende manieren. Samen met u bekijken wij welke manier goed bij u past, onder andere door te kijken hoeveel risico u bereid bent om te lopen. We laten u zien wat een realistisch bedrag is dat u bij elkaar kunt sparen en/of beleggen en of dit voldoende is om uw wensen te realiseren.
Als u al een bestaand vermogen heeft, rekenen wij voor u door welk rendement gehaald moet worden, om de gestelde doelen te kunnen realiseren. Dan weet u ook of u eventueel nog extra moet sparen of beleggen.

Gebruik maken van de mogelijkheden van uw woning

 1. Uw eigen woning kan ook op meerdere manieren gebruikt worden om uw doel om eerder te stoppen met werken te bereiken.
  Verhuizen naar een goedkopere woning.
  Het is belangrijk om goed te bepalen wat uw woonwensen van de toekomst zijn. Misschien wilt u te straks wel verhuizen naar een kleinere woning omdat de kinderen dan het huis uit zijn of heeft u behoefte aan een meer onderhoudsvrije woning en tuin. Dat kan betekenen dat u daardoor een lagere hypotheek nodig heeft of bij de verkoop van uw huidige woning geld overhoudt, zodat u (deels) de jaren dat u eerder stopt financieel kunt overbruggen.

 2. Extra aflossen op uw hypotheek.
  Een andere mogelijkheid is dat u nu extra gaat aflossen op uw hypotheek. Daardoor heeft u in de toekomst minder of geen hypotheeklasten meer, zodat u ook beter de jaren kunt overbruggen als u niet meer werkt en nog geen pensioen krijgt.

 3. Overwaarde gebruiken.
  Heeft u veel overwaarde in uw woning dan zou u ervoor kunnen kiezen om een hypotheek te nemen en daarmee een paar jaar te overbruggen. Dan moet er uiteraard wel een geldverstrekker zijn die daartoe bereid is.

Zo onderzoeken wij of u eerder kunt stoppen met werken

Aan de ene kant inventariseren wij welke wensen u heeft: hoe wilt u dan wonen en welke activiteiten wilt u dan doen? Wilt u bijvoorbeeld reizen dan moeten we daar bij de uitgaven rekening mee houden. Aan de andere kant adviseren wij hoe u uw toekomstige uitgaven kunt bekostigen. Bijvoorbeeld door het pensioen eerder in te laten gaan, nu extra een bedrag te sparen of te beleggen of door uw woning en hypotheek op een goede manier in te zetten.

Kortom: aan de hand van een goede inventarisatie van uw wensen en alle bestaande lopende producten volgt ons financieel advies (het financieel plan) inclusief de mogelijke (product)-oplossingen. U heeft dan inzicht in hetgeen nodig is om uw wensen te realiseren en in hoeverre dit haalbaar gaat zijn.

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.