Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?

Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?

Een scheiding heeft grote (financiële) gevolgen, zeker als u (minderjarige) kinderen heeft. Daarnaast is een scheiding van invloed op de verdeling en toekenning van pensioen, vermogen, eigen woning, hypotheek, levensverzekeringen en alimentatie.
De fiscale regels over deze onderwerpen zijn zeer complex. Naast advies van een mediator/advocaat wordt bij scheiding financieel advies van een financieel specialist aangeraden.

Wat is er vastgelegd

Bij een scheiding zijn veel (financiële) zaken wettelijk geregeld en geldt er bijvoorbeeld een verplichting voor het opstellen van een ouderschapsplan, wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Daarnaast is het natuurlijk van belang of jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd of dat er andere afspraken zijn gemaakt.

Wanneer u samenwoont en uit elkaar gaat, kunnen er afspraken zijn gemaakt welke terug te vinden zijn in het samenlevingscontract.

Alimentatie

Als er kinderen zijn dan geldt de verplichting om voor hen te blijven zorgen, ook financieel, hiervoor betaalt de ene partner aan de ander partner kinderalimentatie. Ook de partner kan in sommige gevallen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van de ex-partner, dit noemen we partneralimentatie.
Beide vormen van alimentatie zullen moeten worden vastgesteld in onderling overleg. Als uitgangspunt wordt hier de Trema-normering voor gebruikt. Deze berekening zal moeten worden uitgevoerd door een specialist. Dit kan een mediator zijn, maar ook een advocaat. Uitgangspunt hierbij is dat er wordt gekeken naar de draagkracht van de scheidende partijen en de uitgaven die nodig zijn voor het levensonderhoud.

Pensioenverdeling

In principe hebben de partners recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd. De scheiding moet wel binnen twee jaar worden doorgegeven aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt ervoor dat het pensioen wordt verdeeld. Samenwoners die uit elkaar gaan hebben geen recht op een pensioenverdeling. Hier kan in het samenlevingscontract van zijn afgeweken.

De gezamenlijke (koop)woning

Wanneer er sprake is van een gezamenlijke koopwoning en één van de twee blijft in het huis wonen, dan moet de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Dit gebeurt uiteindelijk bij de notaris. Bij de fiscale gevolgen hiervan kunnen de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep u helpen. Eventuele winst of verlies uit de woning, zal ook onderdeel zijn het echtscheidingsconvenant.
Is er sprake van een huurwoning, dan staat er vaak in het huurcontract wat u moet doen bij een scheiding.

“Een scheiding is een emotionele gebeurtenis, er komt veel op u af. U wilt deze periode zo goed mogelijk afsluiten. Een financieel planner kan als buitenstaander objectief uw situatie bekijken en zorg uit uw handen nemen.” Financieel planner Hans Terlouw uit Lansingerland.

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.