Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Financiële gevolgen

Een scheiding is van invloed op de verdeling en toekenning van vermogen, een woning, hypotheek, pensioen, levensverzekeringen en alimentatie. De fiscale regels rondom deze onderwerpen zijn zeer complex. Een financieel specialist kan je helpen bij het wettelijk regelen van financiële zaken. Zo geldt er bijvoorbeeld een verplichting voor het opstellen van een ouderschapsplan als er minderjarige kinderen in het spel zijn.

Alimentatie

Als er kinderen in het spel zijn, hebben jullie de verplichting om voor hen te blijven zorgen. Ook financieel. Hiervoor betaalt de ene partner kinderalimentatie aan de andere partner. In sommige gevallen kan de partner ook in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van de ex-partner, ook wel partneralimentatie genoemd.

In beide gevallen moet de alimentatie worden vastgesteld in onderling overleg. De Trema-normering wordt hierbij als uitgangspunt gebruikt. De berekening wordt uitgevoerd door een specialist – dit kan een mediator of een advocaat zijn. Er wordt gekeken naar de draagkracht van de scheidende partijen en de benodigde uitgaven voor het levensonderhoud.

Pensioenverdeling

In principe hebben beide partners recht op een deel van het pensioen van de ander. Hierbij gaat het om het deel dat opgebouwd is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Om de verdeling mogelijk te maken, moet de scheiding binnen twee jaar worden doorgegeven aan het pensioenfonds. Lees meer over de pensioenverdeling.

De gezamenlijke (koop)woning

Hebben jullie een gezamenlijke koopwoning en blijft één van jullie in het huis wonen? Dan moet de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Dit regel je bij de notaris. Is er winst of verlies op de woning? Dan zal dit ook opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant. Is er sprake van overwaarde dan moet de vertrekkende partner uitgekocht worden. Bij een huurwoning staat er vaak in het huurcontract wat je moet doen bij een scheiding.

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis, er komt veel op u af. U wilt deze periode zo goed mogelijk afsluiten. Een financieel planner kan als buitenstaander objectief uw situatie bekijken en zorg uit uw handen nemen.” Financieel planner Hans Terlouw uit Lansingerland.

Hulp nodig?

De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kunnen je helpen bij (het overzien van) de fiscale gevolgen van een scheiding.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak