Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.
Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op jouw huis: de waarde van jouw woning minus de eventuele hypotheekschuld. Komt er een positief getal uit? Dan is er sprake van overwaarde, maar wat kun je nu eigenlijk met deze overwaarde? In feite gaat het slechts om een papieren overwaarde. Pas als je de woning daadwerkelijk verkoopt, krijg je de overwaarde daadwerkelijk in euro’s uitbetaald.

Hoe ontstaat overwaarde?

Je spreekt dus van overwaarde wanneer de waarde van jouw huis hoger is dan je hypotheek. Door de stijgende huizenprijzen kan jouw huis meer waard worden. Of dankzij aflossing op je hypotheek is je schuld minder geworden. Hierdoor wordt jouw huis meer waard dan de schuld die er op rust.

Is je woning bijvoorbeeld 250.000 euro waard en heb je een hypotheek van 200.000 euro, dan heb je een overwaarde van 50.000 euro. Over het algemeen geldt dat hoe langer je in een woning woont, hoe groter vaak de overwaarde is. 

Hoe weet je of je overwaarde hebt?

Met de WOZ-waarde weet je ongeveer wat jouw huis waard is. In januari of februari ontvang je als huizenbezitter de WOZ-beschikking. Dit staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van huizen en overige onroerende zaken. Hoe wordt deze waarde bepaalt? Dit wordt gedaan aan de hand van de geschatte marktwaarde op de peildatum 1 januari van het vorige jaar. De waarde van je huis op dit moment is dus niet bepalend. Wil je weten wat de WOZ-waarde van jouw huis is of wil je deze controleren? Dan kun je deze raadplegen op het online WOZ-waardeloket.

Ook kun je een waardebepaling aanvragen of als je een nog nauwkeuriger waarde inschatting wilt hebben, dan kun je een taxatie laten uitvoeren door een taxateur.

Wil jij weten of je overwaarde hebt en wil je hiervoor in gesprek met een financieel adviseur? Maak een afspraak, het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Of lees hier meer over de verschillende mogelijkheden om jouw overwaarde te verzilveren. 

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak