Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die een bedrag uitkeert aan nabestaanden bij overlijden. Deze hypotheek sluit je meestal af op het moment dat je een hypotheek afsluit. Hiermee voorkom je dat je partner, kinderen of andere nabestaanden de maandlasten niet meer kunnen betalen als jouw inkomen door overlijden wegvalt. Ze kunnen dan dit inkomensverlies opvangen en de kosten blijven betalen. Dat geeft rust en financiële zekerheid.

De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden als jij binnen de looptijd komt te overlijden. Je kiest welk bedrag je wilt verzekeren en tot welke leeftijd je de verzekering laat lopen. 

Bij een overlijdensrisicoverzekering is altijd sprake van een verzekerde, een verzekeringsnemer en een begunstigde. De verzekeringsnemer is degene die de verzekering afsluit. De verzekerde is degene wiens leven verzekerd is. Als hij of zij komt te overlijden, krijgen de nabestaanden een uitkering. De begunstigde is degene die dit bedrag ontvangt als de verzekeringsnemer komt te overlijden. De begunstigde is meestal de partner, maar kan bijvoorbeeld ook een kind of kinderen zijn.

Marleen OverduinLet op: Het is ook mogelijk om als partners allebei een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat is raadzaam als jullie voor de betaling van de maandlasten afhankelijk zijn van beide inkomens.

Je hebt dan de keuze om één overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op twee levens of twee afzonderlijke overlijdensrisicoverzekeringen. Je adviseur kan uitleggen welke optie in jouw situatie passend is.

Wanneer is zo’n verzekering nuttig?

Een overlijdensrisicoverzekering is nuttig als de nabestaanden er financieel op achteruitgaan wanneer iemand komt te overlijden. Stel: jij hebt een baan en je partner werkt niet. Dan is het voor je partner waarschijnlijk niet mogelijk om alleen de maandlasten op te hoesten als jij komt te overlijden en moet waarschijnlijk de woning verkocht worden. Een overlijdensrisicoverzekering kan dan nuttig zijn.

Als je een hypotheek wilt afsluiten (met of zonder Nationale Hypotheek Garantie) is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht. Toch is het meestal verstandig om zo’n verzekering te nemen. Je sluit een overlijdensrisicoverzekering immers in de eerste plaats af voor je nabestaanden.

In het algemeen is een overlijdensrisicoverzekering handig in de volgende gevallen:

  • Je koopt samen met een partner een huis. Een van beide partners kan de maandlasten niet in zijn eentje dragen als de ander zou wegvallen. Met de overlijdensrisicoverzekering krijgt de partner een bedrag uitgekeerd als de ander overlijdt. Daardoor kan diegene de lasten beter dragen.
  • Je gaat samen een woning huren. Ook als je in een huurwoning intrekt met je partner, kan een overlijdensrisicoverzekering nuttig zijn. Met de uitkering weet je partner dat hij of zij de huur voor een bepaalde periode kan blijven betalen als jij komt te overlijden.
  • Je bent alleenstaande ouder en je kinderen wonen thuis. Als je alleen met een kind of kinderen in een koophuis woont, is een overlijdensrisicoverzekering soms ook aan te raden. Wanneer jij overlijdt, staan je kinderen er alleen voor. Zij hebben waarschijnlijk niet de middelen om zelf de hypotheek te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering kan hen dan een bedrag uitkeren bij overlijden.
  • Je bent ondernemer. Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Als jij komt te overlijden, is er dus niet altijd sprake van een partnerpensioen. Een overlijdensrisicoverzekering kan een goede manier zijn om dit af te dekken.

Wil je weten of een overlijdensrisicoverzekering in jouw situatie nodig of nuttig is? Een van onze adviseurs kan dit uitgebreid voor je uitzoeken. Maak een afspraak!

Maak een afspraak

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Voor een overlijdensrisicoverzekering betaal je elke maand een bedrag aan premie. De hoogte van je premie hangt af van de looptijd, het verzekerde bedrag en de uitkeringsvorm die je kiest.

Overigens kun je te maken krijgen met een hogere premie als jouw situatie in één of meer opzichten risicovol is voor de verzekeraar. Dat is bijvoorbeeld soms het geval als je in het verleden een ernstige ziekte hebt gehad of als je op dit moment aan een bepaalde ziekte lijdt. Ook als je een gevaarlijk beroep uitoefent of een gevaarlijke sport (zoals bergbeklimmen) doet, betaal je soms meer premie. Verder betalen mensen die roken standaard meer.

Standaard moet je voor de aanvraag een gezondheidsverklaring invullen, waarin je diverse vragen beantwoordt over je gezondheid. Soms krijg je daarna aanvullende vragen. De verzekeringsarts zal in al die gevallen jouw individuele situatie beoordelen. Daaruit vloeit een oordeel over of jij wel of niet de verzekering kunt krijgen en, zo ja, of je extra premie moet betalen.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn diverse soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een gelijkblijvende en dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij die eerste is het bedrag dat de nabestaanden krijgen uitgekeerd bij overlijden altijd gelijk. Bij de dalende verzekering daalt dit bedrag naarmate de looptijd vordert. Dat laatste kan bijvoorbeeld een passende verzekering zijn als je hypotheekschuld elk jaar daalt, waardoor je nabestaanden na verloop van tijd minder geld nodig hebben om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

Kan een overlijdensrisicoverzekering lopen tot 85 jaar?

De einddatum voor overlijdensrisicoverzekeringen is meestal 75 jaar. Bij enkele aanbieders kun je kiezen voor een eindleeftijd van 80 jaar. Daarnaast is er één aanbieder bij wie een overlijdensrisicoverzekering tot 85 jaar mogelijk is. Als jij hier belangstelling voor hebt, kunnen onze verzekeringsadviseurs je hier persoonlijk advies over geven.

Je kunt zelf keuzes maken over de looptijd en kunt de verzekering dus ook al vóór je 75e of 80e laten eindigen, bijvoorbeeld op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Oscar NoorlagLet op: meestal geldt een uiterste aanvangsleeftijd voor een overlijdensrisicoverzekering. Vaak kun je deze aanvragen totdat je maximaal 65-70 jaar oud bent. Hoe ouder je wordt, hoe groter je overlijdensrisico immers is voor de verzekeraar.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering lopen? Mogelijk kun je flink besparen op de premie die je daarvoor betaalt, terwijl je toch goed verzekerd blijft. De afgelopen jaren hebben meerdere verzekeraars namelijk de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen sterk verlaagd.

Heb jij jaren geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Laat die dan eens nakijken door een financieel adviseur. De kans is groot dat jij kunt besparen op (de premie van) jouw overlijdensrisicoverzekering. De verzekeringsadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kijken graag na of er voor jou een besparing mogelijk is.

Laat je verzekering checken

 

Gestopt met roken?

Nog een situatie waarin je kunt besparen, is als je gestopt bent met roken. Was jij bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering nog een roker en rook je nu helemaal niet meer? Dan kun je waarschijnlijk premie besparen. Neem in dat geval contact op met je verzekeraar of met je verzekeringsadviseur. Die kan je nieuwe premie voor je berekenen.

Zorg voor de juiste dekking bij overlijden

Neem jij je overlijdensrisicoverzekering onder de loep? Kijk dan niet alleen naar de premie. Het is minstens zo belangrijk om te controleren of de afgesloten dekking nog wel aansluit bij je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld in de tussentijd extra afgelost, waardoor een minder hoge dekking nodig is? Of misschien is je inkomens- of gezinssituatie gewijzigd en heb je daardoor een andere dekking nodig.

Sommige wijzigingen in jouw situatie resulteren in een lagere premie. In andere gevallen moet de dekking misschien wel omhoog, met als mogelijk gevolg dat je premie iets stijgt. Al zal dat waarschijnlijk meevallen, omdat de premies in het algemeen gedaald zijn. Je bent dan in ieder geval weer goed verzekerd.

Wil je weten of jouw overlijdensrisicoverzekering nog bij je past? En of je wellicht kunt besparen op premie? Plan een gratis eerste gesprek met een financieel adviseur bij jou in de buurt. De Van Bruggen-verzekeringsadviseurs staan voor je klaar.

Gratis eerste gesprek

Beëindig je verzekering niet zomaar

Ook als je niet meer verplicht een overlijdensrisicoverzekering hoeft te hebben, is het soms handig om er één te houden. Je (huidige) overlijdensrisicoverzekering biedt belangrijke financiële zekerheid. Beëindig deze daarom niet zomaar. Wil je je verzekering aanpassen of denk je zelfs aan beëindiging? Overleg dan eerst met een financieel adviseur. Slechts in een beperkt aantal situaties heb je geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig. Een adviseur kan uitzoeken wat hierin voor jou geldt.

Lijkt het erop dat je op dit moment een voordeligere verzekering kunt krijgen? Ook in dat geval is het slim om er een adviseur bij te betrekken en je verzekering niet zomaar stop te zetten. Soms is het namelijk lastig of zelfs onmogelijk om een andere verzekering af te sluiten. Dat geldt bijvoorbeeld als jouw gezondheid in de tussentijd minder is geworden. Het kan zijn dat je premie alsnog hoger uitvalt. Dan kun je beter je huidige verzekering aanhouden.

Maak een afspraak voor verzekeringsadvies

Ben je benieuwd waar jij goed aan doet qua verzekeringen? En wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan een gratis eerste gesprek met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Dan nemen we samen jouw verzekeringen onder de loep.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om je nabestaanden te beschermen tegen inkomensterugval als jij overlijdt. De verzekering keert een bedrag uit als de verzekeringsnemer binnen de looptijd komt te overlijden. Daardoor kunnen je nabestaanden bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen na jouw overlijden.

De maandelijkse kosten voor een overlijdensrisicoverzekeringen hangen van allerlei factoren af. Meestal betaal je een paar euro tot een paar tientjes per maand. Voor de exacte premie speelt bijvoorbeeld mee wat je leeftijd is, wat het verzekerde bedrag is en of je gezien je gezondheid een extra risico bent voor de verzekeraar. De kosten kunnen hoger uitvallen als je bijvoorbeeld rookt of een ziekte hebt.

Dit betekent dat als jij overlijdt je nabestaanden zelf de maandlasten moeten dragen. Je partner moet dan bijvoorbeeld met één inkomen, eventueel aangevuld met een nabestaandenpensioen, de hypotheeklasten blijven betalen. Dit kan lastig zijn als je je woning hebt gekocht op basis van een dubbel inkomen.

Nee, niet voor iedereen is een overlijdensrisicoverzekering nodig. Onder meer als je alleenwonend bent, is dat niet altijd nodig. En kan je partner de hypotheek ook dragen als jouw inkomen wegvalt, dan is een overlijdensrisicoverzekering wellicht ook overbodig. Wil je weten of een overlijdensrisicoverzekering voor jou verstandig of nodig is? Vraag dan een gesprek aan met een financieel adviseur. Die kan je er meer over vertellen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak