Rond de 50 jaar heeft u al een heel financieel en fiscaal verleden achter u. Wilt u verhuizen of gaat er iets anders op financieel gebied veranderen? Vergis u niet, dit verleden speelt mee in hetgeen vanaf nu nog mogelijk is. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt, het is wel heel belangrijk dat u zich goed laat informeren zodat u ook daadwerkelijk financieel zorgeloos kunt genieten!

In een adviesgesprek kijken we naar uw mogelijkheden. De zaken die in een gesprek met uw adviseur aan de orde zullen komen:

Hypotheekrenteaftrek

De rente die u betaalt over uw hypotheek (bijv. 3% over € 270.000,- = € 8.100,-) mag u bij de jaarlijkse belastingaangifte van uw belastbare inkomen aftrekken. Het hebben van een eigen huis levert fiscaal dus een extra voordeel op. Vanaf 2001 mag dit echter nog maar maximaal 30 jaar (voor hypotheken van vóór die tijd geldt 1 januari 2001 als startdatum voor deze 30 jaar). Bij de aanvraag van een nieuwe lening wordt door de verstrekker gekeken hoe lang u nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek en of uw (pensioen)inkomen voldoende toereikend is om de hypotheeklasten te betalen.

Koopt u een nieuwe duurdere woning of gaat u verbouwen? Dan geldt voor het extra bedrag dat u leent, een nieuwe periode van 30 jaar waarin u de rente mag aftrekken.

Schuld of overwaarde huidige woning

Zit er overwaarde in uw woning of juist een restschuld? Ook dit is van invloed op de hoogte van de lening die u kunt krijgen. De overwaarde van uw huidige woning móét u trouwens in uw nieuwe koophuis steken. Doet u dat niet, dan mag u over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken: de zogenaamde bijleenregeling. Gaat u van koop naar huur, dan geldt deze regeling niet en valt de overwaarde vrij.

Aflossingsvrije hypotheek

Vroeger werd veel gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek waarbij u, zoals de naam al zegt, gedurende de looptijd niet hoefde af te lossen. U betaalde in zo’n geval alleen de hypotheekrente; de lening zelf bleef open staan. Het resultaat aan het einde van de looptijd is een restschuld. Bij hypotheken vanaf 2013 kunt u de hypotheekrente alleen nog maar aftrekken als u óók aflost op de lening. Dit mag jaarlijks vaak tot 10% van de hypotheek boetevrij. Of u op uw huidige hypotheek tussentijds heeft afgelost of niet, heeft invloed op een volgende lening. Meer weten over de invloed van uw hypotheek- en verzekeringsverleden? Maak een afspraak en onze adviseurs vertellen u graag meer.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.