Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

Financiële veranderingen door een verhuizing

Heb je een verhuizing op de planning staan? Dan verandert er veel op financieel gebied. Maak een afspraak met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep en bekijk jouw mogelijkheden samen. In een gesprek met de adviseur komen zaken als hypotheekrenteaftrek, schuld of overwaarde van je eigen woning en een aflossingsvrije hypotheek aan de orde.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je betaalt over je hypotheek mag je bij de jaarlijkse belastingaangifte van je belastbare inkomen aftrekken. Betaal je bijvoorbeeld 3% rente over € 270.000,-, dan is € 8.100,- jaarlijks aftrekbaar. Eigenaar zijn van een huis levert fiscaal dus een extra voordeel op. Vanaf 2001 heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek (voor hypotheken van vóór die tijd geldt 1 januari 2001 als startdatum voor deze 30 jaar). Bij aanvraag van een nieuwe lening bekijkt de verstrekker hoe lang je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek en of je (pensioen)inkomen voldoende toereikend is om de hypotheeklasten te betalen. Koop je een nieuwe duurdere woning of ga je verbouwen? Dan geldt voor het extra bedrag dat je leent een nieuwe periode van 30 jaar waarin je de rente mag aftrekken.

Schuld of overwaarde van je huidige woning

Zit er overwaarde in jouw woning of juist een restschuld? Ook dat is van invloed op de hoogte van de lening die je kunt krijgen. Als er sprake is van overwaarde, dan moet je dit in het nieuwe koophuis steken. Doe je dat niet, dan mag je over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken (de bijleenregeling). Kies je ervoor om van koop naar huur te gaan, dan geldt de bijleenregeling niet en hoef je na drie jaar de overwaarde niet te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning.

Aflossingsvrije hypotheek

Vroeger werd veel gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Daarbij hoef je gedurende de looptijd niet af te lossen. Je betaalde in dat geval alleen de hypotheekrente; de lening zelf stond open. Het resultaat aan het einde van de looptijd is een restschuld. Bij hypotheken vanaf 2013 kun je de hypotheekrente alleen nog maar aftrekken als je óók aflost op de lening. Dit mag jaarlijks vaak boetevrij tot 10% van de hypotheek. Of je op je huidige hypotheek tussentijds hebt afgelost of niet, is van invloed op een volgende lening.

Mogelijkheden voor de toekomst

Meer weten over de invloed van jouw hypotheek- en verzekeringsverleden? Maak een afspraak en onze adviseurs vertellen u graag meer. Zo weet je precies wat jouw mogelijkheden voor de toekomst zijn.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak