Ik ben een startende zzp’er zonder jaarcijfers, kan ik wel een hypotheek krijgen

Geldverstrekkers zijn de afgelopen jaren een stuk soepeler geworden met de eisen aan ondernemers om een hypotheek te verstrekken, maar de minimale eis is wel dat je minimaal 12 maanden actief bent als ondernemer.

De Nationale Hypotheek Garantie heeft bijvoorbeeld speciaal voor de groep startende ondernemers een speciale, soepelere regeling die afwijkt van de standaard regel dat je minimaal 3 jaar jaarcijfers moet hebben. Een gespecialiseerd bureau stelt op basis van jouw specifieke gegevens een inkomensverklaring op, die als basis dient voor het berekenen van de maximale hypotheek.

Bij het toetsinkomen wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar en als je dus korter dan drie jaar actief bent als ondernemer, dan wordt voor de jaren dat je geen ondernemer was het inkomen uit loondienst meegenomen. Daarbij geldt wel dat als het inkomen in het laatste jaar lager is dan het gemiddelde, er van dit lagere inkomen uit gegaan wordt. Ook wordt er gekeken naar het inkomen in het lopende boekjaar, dit moet in lijn zijn met het gemiddelde inkomen.

Ook zijn er een paar geldverstrekkers die voor hypotheken zonder NHG bij een startende zzp’er met slechts één jaar aan jaarcijfers, bereid zijn om een hypotheek te verstrekken. Daarbij moet het inkomen en de verwachtingen voor het toekomstig inkomen uiteraard wel voldoende zijn.

Kortom: ook voor startende ondernemers zijn er steeds meer mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Daarbij moet je je wel ook afvragen:

  • Moet ik misschien toch niet nog een jaartje of een paar jaartjes wachten, zodat je gemiddelde inkomen hoger is en je dus ook meer kunt lenen.
  • Heb je naar je eigen gevoel al voldoende zekerheid over je toekomstig inkomen en durf je al de stap te zetten om een huis te kopen? Je moet je namelijk goed realiseren dat je met een koopwoning minder flexibel bent dan met een huurwoning.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heeft u een vraag? Dan kunt u deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor u klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.