Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemer/freelancer/ZZP?

De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren.

1. Het bedrag dat je wilt verzekeren

Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe hoger uiteraard de premie. Maximaal kun je 80% van het inkomen verzekeren, maar misschien volstaat een lager bedrag omdat je/jullie uitgaven op dit moment een stuk lager zijn dan jullie inkomsten. Bekijk samen met je Van Bruggen-adviseur wat je echt minimaal nodig hebt per maand.

2. Leeftijd

Voor de hoogte van de premie is met name de leeftijd in combinatie met de duur van de verzekering van belang. Hoe langer een verzekering eventueel moet uitkeren als je arbeidsongeschikt wordt, hoe hoger de premie.

3. Eigen risico

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je zelf bepalen hoe lang de eigen risico periode is. Dat betekent dat als je arbeidsongeschikt wordt, je gedurende de eigen risico periode geen uitkering krijgt. Hoe langer de eigen risico periode, hoe lager de premie. Heb je bijvoorbeeld een goede spaarbuffer of kan je partner een deel van lagere inkomsten compenseren, dan kun je voor een langere eigen risico periode kiezen.

4. Wat valt er onder de dekking?

Samen met je Van Bruggen-adviseur bepaal je hoe uitgebreid de dekking van je arbeidsongeschiktheidsverzekering moet zijn. Moet er bijvoorbeeld wel of geen dekking zijn voor een burn-out? Kies je voor een beperktere dekking, dan betekent dit natuurlijk wel dat als je arbeidsongeschikt wordt als gevolg van dit voorbeeld een burn-out, dat er ook geen dekking is.

5. Indexatie

Je moet bepalen of je wilt dat het uitkeringsbedrag geïndexeerd moet worden, de premie wordt dan uiteraard duurder. Toch kan dit raadzaam zijn, omdat je er rekening mee moet houden dat de kosten van levensonderhoud in de toekomst ook stijgen.

6. Beroep

Het beroep dat je beoefent heeft invloed op de premie. Hoe zwaarder of gevaarlijker jouw beroep, hoe groter de kans is dat je arbeidsongeschikt wordt. Hierdoor betaalt iemand met een zwaar beroep meer premie dan iemand met een licht beroep. De verzekeringsterm hiervoor is de beroepsklasse.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.