Hoe kan ik als ondernemer pensioen opbouwen?

Als ondernemer kun je op meerdere manieren zorgen voor een goede financiële situatie op het moment dat je stopt met je bedrijf.

AOW

Om te beginnen heeft iedereen in Nederland recht op de AOW als hij/zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dus ook ondernemers. Voor een gehuwde of samenwonende persoon is dat ruim € 800.- per maand en voor een alleenstaande een kleine € 1.200.- per maand. Voor veel gepensioneerden is dat te weinig om van te kunnen leven.

Pensioenverzekering of pensioenrekening

Je kunt een lijfrente afsluiten bij een bank of verzekeraar, waarbij je naar keuze kunt sparen of beleggen. Het bedrag aan lijfrente kun je onder voorwaarden aftrekken voor de belasting. Je financieel adviseur kan dit voor je uitrekenen. In de pensioenverzekering of -rekening bouw je kapitaal op. Op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt kun je dit omzetten in periodieke uitkeringen.

Zelf sparen of beleggen

Het geld in een pensioenverzekering of -rekening zit vast. Je kunt er ook voor kiezen om meer flexibel zelf een bedrag te gaan sparen of beleggen in box 3. Let er op dat dit in box 3 valt, waarover je vermogensrendementsheffing moet betalen. Het grote voordeel is dat je zelf op elke manier kunt beschikken over dit geld. Dat is ook handig als de inkomsten in je bedrijf even tegenvallen, bijvoorbeeld doordat je tijdelijk als gevolg van ziekte even niet kunt werken of als je minder werkt hebt als gevolg van een economische crisis.

Hypotheekvrije woning

Wat veel mensen zich niet goed realiseren is dat ze door het volledig aflossen van hun hypotheek in feite ook hun financiële positie verbeteren op het moment dat ze met pensioen gaan. Want dankzij een hypotheekvrije woning heb je geen hypotheeklasten meer, waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken.

Waarde opbouwen in je bedrijf

Voor sommige ondernemers vormt hun bedrijf een belangrijke bron van hun pensioen. Doordat ze waarde in hun bedrijf opbouwen. Bijvoorbeeld doordat het bedrijfspand door aflossingen steeds meer tot het vermogen van het bedrijf gaat horen of doordat het bedrijf door goodwill steeds meer waard wordt. Op het moment van de bedrijfsoverdracht of -verkoop komt dit vermogen dan vrij voor de ondernemer.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heeft u een vraag? Dan kunt u deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor u klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.