Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) noodzakelijk?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is voor het afsluiten van een hypotheek niet verplicht. Maar het afsluiten van een AOV is wel van harte aan te raden als je ondernemer bent. Als je ziek wordt, heb je geen werkgever die je loon doorbetaalt in de periode dat je ziek bent en je komt niet in aanmerking voor een uitkering op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Als je ziek wordt dan kun je je werk niet meer of niet meer volledig doen, waardoor je minder of geen inkomen meer binnenkrijgt. Je hypotheeklasten en ook je andere vaste en variabele uitgaven lopen echter gewoon door. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen dan moet je in overleg treden met de geldverstrekker. Zijn de vooruitzichten positief op een spoedig herstel dan valt er veelal een afspraak met de geldverstrekker te maken. Maar uiteindelijk heeft de geldverstrekker het recht om de woning te verkopen.
Het opbouwen van een spaarbuffer is dan ook belangrijk om een eventuele periode van ziekte, maar ook tegenvallende inkomsten op te vangen. Sparen is in eerste instantie dan ook belangrijker dan aflossen. Ook helpt het als je een partner hebt, die (een groot deel van) de hypotheeklasten kan dragen. Helemaal als die partner bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om meer te gaan werken, mocht je (langdurig) ziek worden.

Naast het opbouwen van een spaarbuffer en een partner die een deel van het lagere inkomen kan opvangen, is het vaak raadzaam om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vaak wordt gedacht, ziek of arbeidsongeschikt worden dat overkomt mij niet. Maar realiseer je dan dat Nederland meer dan 800.000 mensen kent die arbeidsongeschikt zijn. Ook van de zelfstandigen raakt meer dan 1 op de 10 voor langere tijd arbeidsongeschikt.

Een Van Bruggen-adviseur kan helpen bij het bepalen van hoeveel je wilt verzekeren, het bepalen van de eigen risico periode en welke verzekeraar en voorwaarden goed bij je passen.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.