Hoe kan ik als ondernemer een indicatie krijgen van hoeveel hypotheek ik kan krijgen?

De berekening van de maximale hypotheek gaat voor een ondernemer op dezelfde manier als bij iemand in loondienst. Om een indicatie te krijgen van hoeveel je maximaal kunt lenen, kun je dus gebruik maken van onze tool voor het berekenen van een maximale hypotheek.

Het belangrijkste verschil met iemand in loondienst is dat het inkomen dat je moet invullen op een andere manier wordt vastgesteld. Ben je ondernemer dan wordt in beginsel niet naar je huidige inkomen gekeken, maar naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar. Waarbij als maximum wordt gehanteerd het inkomen uit het laatste jaar.

We laten dit zien aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld 1

Netto winst laatste kalenderjaar (2017): € 55.000 Netto winst het jaar daarvoor (2016): € 45.000 Netto winst het jaar daarvoor (2015): € 20.000

Het gemiddelde inkomen in dit voorbeeld is € 40.000. Dit bedrag kun je invullen bij het inkomen in de tool voor het berekenen van de maximale hypotheek.

Voorbeeld 2

Netto winst laatste kalenderjaar (2017): € 35.000 Netto winst het jaar daarvoor (2016): € 45.000 Netto winst het jaar daarvoor (2015): € 40.000

Ook in dit voorbeeld is het gemiddelde inkomen € 40.000, maar omdat het inkomen in het laatste jaar lager is dan het gemiddelde inkomen, hanteren de meeste geldverstrekker als toetsinkomen dan het inkomen uit het laatste jaar. In dit geval € 35.000, waardoor er minder geleend kan worden dan in vergelijking met voorbeeld 1.

Ben je pas enkele jaren ondernemer en heb je nog niet over de beschikking over drie jaarcijfers, dan zijn er enkele geldverstrekkers die toch bereid zijn om een hypotheek te verstrekken. Geldverstrekkers hanteren daarbij allemaal verschillende manieren om dan het toetsinkomen vast te stellen. In sommige gevallen wordt aan gespecialiseerde bureaus gevraagd om een inkomensverklaring op te stellen. Dan wordt gekeken naar de wel beschikbare inkomens uit het verleden en wordt ook een inschatting gemaakt hoe reëel het is dat dit inkomen uit het verleden ook minimaal in de toekomst wordt behaald. Goed om te weten: ook al zijn de verwachtingen voor de toekomst heel erg rooskleurig, er zal nooit met een toekomstig inkomen gerekend worden dat hoger ligt dan het inkomen uit het verleden.

De maximaal berekening gaat slechts om een indicatie. Je Van Bruggen-adviseur kan je individuele situatie beoordelen en weet ook welke regels de verschillende geldverstrekkers hanteren.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.