Hypotheek voor ZZP’ers

Hypotheek voor ZZP’ers

Het krijgen van een hypotheek als zzp’er is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De acceptatieregels van geldverstrekkers zijn de laatste jaren een stuk ruimer geworden, zodat steeds meer ondernemers in aanmerking komen voor een hypotheek. Op zich is het ook niet vreemd dat geldverstrekkers hun beleid aangepast hebben, omdat er in Nederland steeds meer zzp’ers bijkomen. Bij 1 op de 3 hypotheekaanvragen is tegenwoordig één of beide aanvragers een zzp’er. Dat heeft ertoe geleid dat het aanvragen van een hypotheek als ondernemer soepeler gaat en dat de aanvraag vaker wordt goedgekeurd.

Waar kijkt een geldverstrekker naar bij het behandelen van een hypotheekaanvraag van een ondernemer?

Voor een geldverstrekker is het grote verschil tussen iemand in loondienst en een ondernemer, dat de toekomstige inkomsten onzekerder zijn. Daarnaast wijken ook de behaalde inkomens in de afgelopen jaren meestal veel meer van elkaar af dan bij iemand in loondienst. Voor een geldverstrekker is het van belang dat een hypotheekklant de hypotheeklasten in de toekomst elke maand betaalt. Daarom zijn ze soms wat voorzichtiger met het verstrekken van een hypotheek aan iemand met een wat meer wisselend inkomen. Geldverstrekkers willen bij een ondernemer, nog meer dan bij iemand in loondienst, een goed beeld krijgen van het inkomen en het werk dat de ondernemer doet.
Geldverstrekkers kijken daarom meestal naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar met als maximum het inkomen uit het laatste kalenderjaar. Sommige geldverstrekkers kennen soepelere regels voor ondernemers, terwijl andere geldverstrekkers juist weer extra voorwaarden stellen en soms helemaal niet bereid zijn om een hypotheek te verstrekken aan ondernemers.

Financiële kengetallen noodzakelijk

Bij ondernemers kijken geldverstrekkers ook naar andere financiële kengetallen. Hoe hoog is bijvoorbeeld het eigen en vreemd vermogen? Wat is de solvabiliteit en rentabiliteit, de cashflow en het werkkapitaal?

Financieel adviseurs kennen jouw wensen én de wensen van de geldverstrekker

Financieel advies is erg belangrijk omdat een financieel adviseur de acceptatievoorwaarden van de verschillende geldverstrekkers kent en weet welke geldverstrekkers wel of niet bereid zijn om een hypotheek aan jou te verstrekken. Dat scheelt je veel tijd en stress.

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.