Wat is het verschil tussen een online makelaar en een traditionele makelaar?

Deze vraag wordt ons met regelmaat gesteld, maar een eenvoudig antwoord is helaas niet te geven. Er is namelijk veel overlap tussen de twee soorten makelaars. Met een online makelaar wordt meestal verwezen naar een online diensteverlener die goedkoper lijkt doordat de consument veel taken zelf oppakt. De taken die de verkoper zelf doet zijn bijvoorbeeld de bezichtigingen, het maken van de foto’s en het schrijven van de aanbiedingstekst. De makelaar regelt de zaken waar meer specialistische kennis voor nodig lijkt zoals advies over een juiste prijsbepaling, de juridische rompslomp, de onderhandelingen en het opstellen van de koopovereenkomst. Een traditionele makelaar is juist iemand die de consument veel werk uit handen neemt. Ook veel traditionele makelaars bieden inmiddels online diensten aan. Het is daarom belangrijk om helder te maken welke diensten een makelaar kan leveren. Dit geldt voor de online makelaar én voor de traditionele makelaar. Nadat dit helder is, kan u als potentiele koper of verkoper beslissen welke dienstverlening u wilt gaan afnemen.

Welke diensten levert een makelaar?

Het werk van een makelaar kan o.a. uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Zoeken naar interessante woningen. De traditionele makelaar kent ook de woningen die in de stille verkoop staan en die binnenkort op de markt gaan komen.
  • Is bekend met de omgeving waar u een huis zoekt. De makelaar kent de voor- en nadelen van de verschillende wijken.
  • Prijsbepalen en taxeren van de gekozen woning. De makelaar helpt met het bepalen van de startprijs. Ook vraagt de geldverstrekker bijna altijd om een taxatie. De makelaar kan dit voor u regelen. Ook verzekeraars willen vaak een taxatie hebben om de herbouwwaarde van de woning te kunnen verzekeren. Sommige taxateurs kunnen beide taxaties afgeven. Velen echter ook niet en geven enkel een taxatie af voor de financiering.
  • De meeste woningen verkopen zich niet vanzelf. De makelaar maakt daarom verkoopmateriaal om de woning te promoten bij potentiële kopers. Voorbeelden hiervan zijn advertenties, flyers en een verkoopbrochure.
  • De makelaar plaatst de woning op verkoopwebsites. Funda is de meest gebruikte website, maar vergeet ook andere websites als Jaap.nl, Marktplaats en Huislijn.nl niet.
  • Onderhandelen is een vak apart. Zeker als het om de eigen woning gaat, is het beter om dat aan een expert over te laten. De verkopende partij doet er namelijk alles aan om de vraagprijs naar beneden te krijgen. Als u dit niet gewend bent, kan de relatie soms wat kribbig worden. Professionele onderhandelaars kunnen dit voorkomen.
  • Het opstellen van de (voorlopige) koopakte. Dit is een juridisch document met veel jargon. De makelaar kan u helpen bij het beoordelen ervan.
  • Hulp bij de oplevering van de woning. Vaak een euforisch moment, waarop u minder scherp bent. De makelaar is dat wel en kan u behoeden voor onaangename verrassingen.

Full-service traditionele makelaar

Welke taken de makelaar uit handen neemt, is als eerste afhankelijk van de wens om een huis te kopen of juist te verkopen. Een traditionele makelaar biedt een full-service dienstverlening en neemt u veel werk en zorgen uit handen nemen. Hij of zij kent de lokale markt, kan u adviseren over de vraagprijs, leidt de kijkers rond en voert de onderhandelingen namens u.

Online makelaar

Het is ook mogelijk alleen bepaalde zaken uit te besteden aan een makelaar. Zo kunt u een makelaar bijvoorbeeld alleen voor de plaatsing van de woning op een website, het beoordelen van de juridische documenten of het bepalen van de verkoopstrategie inschakelen. Dit laatste is kenmerkend voor de online makelaars. Zij hebben de dienstverlening opgeknipt in delen.

Goedkoop is vaak duurkoop

Het is aan u als koper of verkoper om te kiezen wat u uit gaat besteden. Doordat u veel werk zelf gaat doen, lijken online makelaars op het eerste gezicht goedkoper. Bij Van Bruggen Adviesgroep geloven wij in de kracht van een full-service dienstverlening. Een huis kopen of verkopen is namelijk complex. Gelukkig zijn onze makelaars er dagelijks mee bezig en hebben zij een hoop ervaring met veel vraagstukken en situaties die voorbij komen. Dat helpt u besparen, waardoor u uiteindelijk toch goedkoper uit kan zijn! Daarnaast bespaart u uzelf een hoop zorgen en stress die komen kijken bij de verkoop of aankoop van een huis.

Contactformulier

Bel mij terug is niet ingevuld.

Aanhef is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.

E-mail: is niet ingevuld.

Opmerkingen: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.